El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, s’ha prodigat aquest dilluns per Euskadi amb una agenda farcida d’actes en un moment en què el PNB i EH Bildu negocien amb el PSOE la investidura de Pedro Sánchez. Del context tampoc se’n pot desprendre que la direcció del PP basc canviarà de mans en les pròximes setmanes per intentar fer forat en l’electorat conservador basc, mentre Isabel Díaz Ayuso, des de Madrid, ha insistit en la il·legalització de la formació abertzale després que Génova ho descartés durant les eleccions autonòmiques i municipals del 28de maig.

El pla de seducció de Feijóo ha arrencat aquest migdia, en el marc d’un congrés d’empresa familiar que se celebra a Bilbao. Allà, el líder dels conservadors ha intentat acontentar a l’empresariat basc amb set propostes per millor el creixement econòmic, amb una baixada d’impostos, entre d’altres. “És evident que Espanya no va bé. Les senyals es multipliquen i, si alguna cosa sobra, és el triomfalisme econòmic oficial”. Però arran de la crítica que ha fet del “triomfalisme” econòmic que, segons el seu punt de vista, ven el govern central, Feijóo ha posat cullerada amb la negociació política i ho ha posat en una mateixa balança, al·legant que el govern està més preocupat per l’amnistia amb Junts i ERC que per la situació de l’economia.

“Es parla poc de garantir les oportunitats entre els ciutadans i es parla d’una tal amnistia, que no sabem si és una familiar o no, perquè tots els dies n’estem parlant... En lloc d’ocupació i rebaixes fiscals, parlem d’autodeterminació“. Amb aquestes paraules el dirigent gallec ha picat a la porta de l’empresariat basc, a fi i efecte de seduir un públic que s’acostuma a arrenglerar amb el PNB.

Ara bé, Feijóo s’ha tret la granota d'economista i s’ha posat la de combatent polític aquesta tarda davant el memorable arbre de Gernika, que simbolitza la llibertat dels bascos, en el 44 aniversari de l’aprovació de l’Estatut d’Euskadi. En aquest entorn, Feijóo ha fet una defensa de l’”autonomia" i ha negat la “convivència” que predica Sánchez per justificar l’amnistia si abans no s’observen “gestos” de l’independentisme amb els catalans contraris al procés, als “que van ser assenyalats per rebel·lar-se al procés”. “Algú concep que qualsevol acte delictiu sigui perdonat sense que qui l’hagi comès demanat perdó?”, s’ha preguntat el gallec.

 

Ayuso fa entrebancar el viatge de Feijóo

Al PP, l’atac contra EH Bildu li va ser molt útil el 28 de maig per la inclusió d'exmembres d'ETA a les llistes electorals dels abertzales i, un cop els independentistes bascos han garantit el suport a la investidura de Sánchez, el líder del PP s’ha queixat de la “ignominia” que, a parer seu, suposaria que Otegi “decideixi el futur d’Espanya o governi la lehendakaritza”. Ara bé, en aquesta empresa, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que va popularitzar la campanya del “Que te vote Txapote”, s’entesta en cridar més fort i dir-la més grossa, en representació de l'ala més dura del PP.

Segons ha insistit aquest dilluns al matí, Bildu hauria de ser il·legalitzada com a formació política i, en aquest sentit, defensa que el Tribunal Suprem s’hi hauria de pronunciar. La madrilenya va llençar la mateixa ofensiva abans de les eleccions del 28-M i va xocar amb la doctrina de la direcció de Génova, que va defensar que no hi havia prou arguments per il·legalitzar Bildu. “Em pregunto si no hauríem d’instar un cop més a tots els ressorts que té [l’estat de Dret] per fer coses correctament, si hem preguntat al Tribunal Suprem si aquesta organització política hauria de ser il·legalitzada”, ha remarcat. A la vegada és un missatge cap a la nova direcció del PP basc, que encapçalarà Javier Andrés com a futur candidat a lehendakari en substitució de Carlos Iturgaiz. El PP és la quarta força al Parlament del País Basc, on pretenen atreure el votant desencantat del PNB.