El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ha qualificat la cimera pel Pacte del Dret a Decidir del proper 23 de desembre sobre l'organització del referèndum a Catalunya de "símptoma d'unilateralitat" fruit de "l'exigència dels radicals de la CUP". En aquest sentit, ha reiterat la seva postura de "diàleg, mà estesa i obertura" i ha emplaçat els ciutadans a estar atents per "qui està pel diàleg i qui està assegut a la unilateralitat" i "qui agafa la mà i qui no".

Més concretament, Méndez de Vigo ha tornat a demanar al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que acudeixi a la cimera de presidents autonòmics que el president espanyol, Mariano Rajoy, convocarà per a principis del 2017. "Tots hi estan convidats i al govern li agradaria que tots hi assistissin", ha afegit just abans de remarcar que a Rajoy "se li fa molt estrany que el president d'una comunitat autònoma, sigui la que sigui, no hi assisteixi. Sembla que no li interessin els temes corrents que preocupen la gent."

Malgrat que el també ministre d'Educació, Cultura i Esport ha insistit una vegada més que "amb Catalunya hi ha un ampli camp de debat i diàleg" en matèria de pressupostos generals, el FLA, el finançament, inversions o educació, no ha dubtat a reconèixer que encara no hi ha dates per a les reunions entre el govern espanyol i la Generalitat. De moment, no s'ha tractat al Consell de Ministres.

Més Operació Diàleg

Amb la voluntat d'exemplificar la popularment coneguda com a Operació Diàleg, Méndez de Vigo ha explicat que la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha demanat als membres del govern espanyol que intensifiquin la seva cooperació amb els consellers catalans així com també amb els partits polítics de Catalunya.

Al llarg d'aquesta setmana, Sáenz de Santamaría s'ha reunit amb Miquel Iceta i Inés Arrimadas a Barcelona. Ara bé, tot sembla indicar que tant la reunió prevista entre Rajoy i el president Carles Puigdemont com la de Soraya i el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, no es celebraran fins després de Nadal. Un "camp de debat i de diàleg" que encara no té data.