La Comissió de Defensa del Congrés ha rebutjat aquest dimarts amb els vots del PSOE i PP, i l'abstenció de Ciutadans i del PNB, demanar al govern espanyol que suspengui la venda d'armes a l'Aràbia Saudita, com ja ha fet Alemanya.

Aquesta majoria ha tombat diverses iniciatives de PDeCAT, ERC, Unidos Podemos i Compromís, que demanaven d'avantposar els drets humans als negocis, en al·lusió a la implicació del país àrab en la guerra del Iemen i en l'assassinat del periodista Jamal Khashoggi al consolat saudita d'Istanbul a mans d'agents de Riad.

El diputat del PSOE Antonio Gutiérrez Limones ha demanat "prudència i esperar a conèixer els fets" abans de prendre decisions. "Espanya és un país que compleix els seus compromisos internacionals, les decisions que es prenguin hauran de ser col·lectives al si de la Unió Europea", ha afegit.

Argument provincial

Gutiérrez ha subratllat que el PSOE està "consternat" i condemna el que ha passat, però ha recordat les conseqüències que aquesta decisió podria tenir sobre el contracte de compra de cinc fragates a la drassana estatal Navantia per import de 1.800 milions d'euros.

També ha preguntat a PDeCAT, ERC i Compromís si la seva postura seria la mateixa si la drassana fos a Catalunya o al País Valencià en lloc de Cadis. Es dóna la circumstància que l'alcalde de Cadis, José María González Santos, Kichi, pertany a Podemos.

Violacions de drets

La proposició no de llei presentada per la diputada de Compromís Marta Sorlí, demanava "embargar la venda d'armes a l'Aràbia Saudita o a qualsevol altre Estat quan existeixi un risc substancial que les armes puguin ser utilitzades per cometre o facilitar violacions flagrants dels drets humans", parafrasejant la llei espanyola 53/2007, que prohibeix l'exportació de material bèl·lic si hi ha risc que s'utilitzi contra els drets humans, que surti del país de destinació o es revengui a tercers.

La diputada del PP María José García Pelayo ha defensat la seva oposició dient que "Espanya té ja una legislació de les més rigoroses de la UE", el Congrés controla les vendes acordades i "hi ha clàusules de rescissió", i ha demanat que aquestes iniciatives es tractin "amb la màxima responsabilitat", doncs és un sector que dóna feina a gairebé 210.000 persones.

Per Ciutadans, el diputat Francisco Javier Cano ha instat la UE a "prendre una decisió comuna de tots els països".

García Pelayo i Cano són diputats per Cadis.

Susana Díaz, a favor

Aquest dimecres, el Parlament votarà una proposició de JxCat per manifestar el seu rebuig a l'exportació d'armes a països que "violin els drets humans o cometin o facilitin una violació greu al dret internacional", com l'Aràbia Saudita.

La presidenta d'Andalusia, Susana Díaz, també ha reafirmat aquest dimarts el seu suport a Navantia en moments "de tanta fragilitat, incertesa i inseguretat".

El govern andalús ha defensat que és "perfectament compatible" el respecte dels drets humans amb aquells acords firmats que "garanteixen" el manteniment dels llocs de treball. ës de seny esperar les decisions de les "grans institucions internacionals".

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, acudirà demà al Congrés per explicar la venda d'armes a l'Aràbia Saudita, compareixença que va anunciar després de la polèmica pel lliurament de 400 bombes de guiat làser.

Fa diverses setmanes, el govern espanyol va decidir mantenir aquesta venda, després que Defensa avancés que es cancel·laria, la qual cosa va originar una onada de protestes dels treballadors de Navantia i l'amenaça de Riad de suspendre el contracte de les cinc fragates que construeix aquella drassana pública.