A poques hores perquè es convoquin de manera automàtica eleccions pel proper 26-J, i que el Rei signi el decret de la convocatòria per donar per tancada la legislatura més curta de la història d'Espanya, avui La Razón publica una enquesta que mostra com el PP mantindria el resultat dels últims trackings amb un 30,1% d'intenció de vot, mentre que la coalició Podemos-IU arribaria a un 24,5%, superant així el 20,7% del PSOE i el 15,3% de Ciutadans.

La ciutadania castigaria d'aquesta manera els dos partits que van signar un pacte per governar a l'Estat (PSOE-C's), un pacte fallit que no va aconseguir el suport  de cap altre partit i que ha estat un dels punts calents de les negociacions d'aquests últims mesos.

Els socialistes podrien batre rècords i superar el seu pitjor resultat registrat mai després de la Transició caient un 1,3% si es compara amb el 20-D. Podrien arribar a perdre fins a set escons si se celebressin avui els comicis, aconseguint entre 82 i 85 diputats.

Aquests resultats podrien girar la truita completament. Si fos així, i sempre tenint en compte aquesta coalició, Podemos-Izquierda Unida podria arribar a governar amb el suport dels de Pedro Sánchez. El líder de la formació lila, Pablo Iglesias, ja ha deixat clar que en cas que es produís, convidarien els socialistes a entrar amb ells al govern.

Els populars, malgrat tots els casos que vinculen membres del partit amb corrupció i després de la dimissió del ministre d'Indústria José Manuel Soria, sumarien un 1,4% més que en els darrers comicis. Si fos així, els de Mariano Rajoy podrien aconseguir entre 127 i 132 escons, tot dependrà del número de ciutadans que a finals de juny no faltin a la seva cita amb les urnes.

Si se sumessin els escons del PP amb els de C's, que només en perdrien un, els dos partits podrien fregar la majoria absoluta amb 168, o aconseguir-la amb fins a 177 diputats. 

Els partits sobiranistes continuen constants. ERC s'ha mantingut en les enquestes realitzades des del 20-D amb un 2,4% dels vots, tot i que aquest abril ha baixat dues dècimes. Després que Democràcia i Llibertat plantegés a la formació republicana anar junts a les noves eleccions, i que Esquerra els ho negués, els de Francesc Homs han caigut en cada enquesta una dècima, menys aquest mes, que aguanta al 1,5%.

Un 39% vol la llista més votada

La mateixa enquesta posa de manifest que un 39,4% dels espanyols són partidaris que governi la llista més votada, mentre que un 64,6% creu que després del 26-J tot continuarà com fins ara i un 27% confia que s'investirà un president a l'Estat.