El Parlament Europeu no debatrà la situació a Catalunya. El ple ha tombat la proposta dels Verds i l’Esquerra Unitària després que els grups del Partit Popular, el PSOE i Ciutadans hagin votat en contra.

El co-líder del grup dels Verds/ALE, Philippe Lamberts, ha plantejat aquest dilluns a l'Eurocambra debatre sota el nom 'La situació a Catalunya després de la sentència contra líders polítics i socials'. 

Els grups del Parlament Europeu havien de votar si acceptaven o no debatre la qüestió. Segons fonts parlamentàries, la proposta s’ha tombat amb el vot en contra de 299 eurodiputats i a favor de 118. S’han abstingut 21 representants. El debat ha tingut el suport del grup de l'Esquerra Unitària Europea.

En la intervenció durant el plenari per presentar la proposta, Lamberts ha defensat que la qüestió catalana és un "problema polític" i ha lamentat que fins ara no se l'hagi donat una "solució política". És per aquest motiu que ha reivindicat la necessitat d'un "debat serè" i "calmat" que porti a "trobar una solució política".

L'eurodiputat socialista Javier Moreno ha justificat el vot en contra del seu grup perquè "no hi ha cap raó per tenir un debat sobre un afer que és intern". A més, ha defensat que a Espanya hi ha una "democràcia moderna" i "forta" i que és un "estat de dret".

Per la seva banda, l'eurodiputada del PP Dolors Montserrat ha intervingut per deixar clar que els populars votarien en contra de la proposta. La votació, però, s'ha hagut de repetir dos cops, després que l'eurodiputat irlandès Matt Carthy ho demanés i lamentés que l'Eurocambra s'hagi negat a "tenir un debat" sobre la situació a Catalunya.