Guerra freda a Madrid. PP i PSOE, sense superar el perímetre d’allò que és previsible, s’amenacen mútuament d’enfangar de valent els seus respectius líders amb el cas Koldo. Concretament, fer-los seure a les comissions d’investigació del Congrés i del Senat sobre aquesta trama de presumpta corrupció. El portaveu del PP, Borja Sémper, ha assegurat que a Génova “no descarten” demanar que el president del govern espanyol declari en la comissió del Senat. Mentrestant, i de forma simultània, la seva homòloga socialista, Esther Peña, ha obert la porta a dur Alberto Núñez Feijóo al Congrés, amb el mateix objectiu. El PP ha argumentat que Sánchez havia de ser coneixedor de la trama per la seva proximitat amb Koldo García. En tant que entre un dels investigats en l’Operació Delorme i el president del govern espanyol només hi havia una persona: José Luis Ábalos, mà dreta fins al 2021 del líder socialista. La portaveu socialista ha arribat a dir, fent befa, que potser en la comissió del Congrés s’acaba sabent qui és “l’Alberto que apareix al sumari”. 

Aquest dilluns, ambdues formacions ja han deixat clar quines volen que siguin les primeres víctimes en aquesta guerra que es produeix en el terreny de la corrupció. Són Francina Armengol i Isabel Díaz Ayuso. El PP ha explicat que en les pròximes setmanes confirmarà que el seu grup al Senat demanarà la compareixença de la tercera autoritat de l’Estat perquè comparegui en la comissió d’investigació d’aquesta cambra, perquè expliqui la compra de mascaretes a l’empresa del cas Koldo per part de l’administració Balear quan ella era presidenta d’aquesta comunitat autònoma.

Mentrestant, el PSOE ha sol·licitat al Jutjat d'Instrucció número 19 de Madrid personar-se com a acusació popular en el procediment judicial del cas que afecta la parella de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, perquè considera que es tracta d'una qüestió “d'interès general”. Els socialistes no han amagat tampoc en cap moment la intenció de convertir la comissió d’investigació del cas Koldo al Congrés dels Diputats en un bumerang contra la lideressa madrilenya, qui té un germà que també va estar investigat per guanyar comissions per la compravenda de mascaretes durant la pandèmia del coronavirus. Ayuso, per la seva banda, considera que l'intent de personació del PSOE és una "actitud chavista" i una "persecució" contra ella.

Aquest dimarts, en la roda de premsa que ha tingut lloc a Ferraz, Esther Peña no ha volgut parlar de noms concrets, sobre qui hauria de comparèixer en les comissions d’investigació del cas Koldo, però ha afirmat que és “evident” que “a la Comunitat de Madrid, així com a Galícia, els responsables polítics i tècnics, el més lògic és que vinguin a explicar què va passar”. Preguntada sobre si això significa disparar directament contra Alberto Núñez Feijóo, la portaveu socialista ha assegurat que no es tanquen a què “cap responsable, ni tècnic ni polític, comparegui”. Fonts del PSOE admeten que la direcció del partit es planteja aquest contraatac si els populars acaben fent comparèixer Pedro Sánchez a la comissió d’investigació de la cambra alta.

Les diferències entre les comissions d’investigació del Congrés i el Senat

Aquest dimarts s’ha constituït al Senat la comissió d’investigació del cas Koldo, un parell de setmanes després que el Congrés dels Diputats també aprovés en aquella cambra la creació d’una comissió d’investigació impulsada pel PSOE sobre la compra de material sanitari durant la pandèmia del coronavirus. Vet aquí el truc del PSOE: pretenen convertir el cas Koldo en un capítol més d’una comissió que té com a objectiu acabar disparant contra Isabel Díaz Ayuso. El PP, al final, va acabar abstenint-se en aquella votació. Només Vox s’hi va oposar; i va comptar amb els vots a favor dels socis habituals de Pedro Sánchez a l’hemicicle de la Carrera de San Jerónimo.

En canvi, tot apunta que la comissió del Senat només se centrarà en els casos que esquitxen el PSOE, ja que el PP hi té majoria absoluta i té, per tant, via lliure per imposar la llista de compareixents que desitgin. De fet, a Génova confien convertir el cas Koldo en un gran escàndol d’aquesta legislatura, per tal d’anar desgastant els socialistes de mica en mica. El PP, fins ara, ha definit el cas Koldo com el ‘cas Pedro Sánchez’. Als populars els agradaria poder fer comparèixer en aquesta comissió la parella del president del govern espanyol, Begoña Gómez.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!