Inés Arrimadas i Carme Forcadell s'han trobat en un ambient inicialment tens / Carles Badia

Xavier García Albiol ja demostrava tenir-ho coll avall aquest matí. Considerava "difícil" que el Tribunal Constitucional suspengués cautelarment el ple de dilluns, com demanava el seu partit i Ciutadans, i fins i tot algú del grup ja deia estar-se'l preparant. El Tribunal Constitucional ha resolt per unanimitat no suspendre cautelarment el ple perquè considera el Parlament "la seu natural del debat polític". La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha dit que "respecta" la decisió del Tribunal tot i que no la comparteixi. El seu partit, com el PP, havia demanat la suspensió cautelar del ple. Afirma que no s'imagina "els països del nostre entorn" debatent propostes de resolució als parlaments que, considera, "són una crida a la desobediència i que els governants no compleixin les lleis ni les decisions dels tribunals".

El PSC vol doctrina

El PSC, que no havia sol·licitat aquesta mesura cautelar per no haver-hi cap precedent en un recurs contra decisions de parlaments, ja s'esperava aquesta decisió. "El Constitucional no és partidari de mesures cautelars que d'alguna manera coartin els debats", ha dit el seu cap de grup, Miquel Iceta. Ha explicat que, precisament, l'emparament que ha demanat al Tribunal Constitucional té com a objectiu l'emissió de doctrina sobre la idoneïtat que la mesa d'un parlament admeti a tràmit propostes que, diu, són contràries a la Constitució. "Volem que quedi clar [quan l'Alt Tribunal resolgui l'emparament] que la Mesa també pot entrar en determinats criteris sobre el fons de les qüestions a debatre, i per això vam presentar el recurs", ha explicat Iceta. Tant ell com la portaveu del PSC, Eva Granados, han afirmat en diverses ocasions els darrers dies que creuen que "no s'hauria de produir el debat sobre aquesta proposta". La candidata dels socialistes catalans a les generals, Carme Chacón, també ho ha expressat així:

Tensió Arrimadas-Forcadell

Tot plegat ha passat després que els dos líders es reuneixin amb la Presidenta del Parlament, Carme Forcadell, a la ronda de consultes per escollir president de la Generalitat. Tots dos han afirmat que aquest contacte s'ha produït en la més estricta cordialitat, tot i que la trobada entre Forcadell i Arrimadas ha estat més aviat tensa. La Presidenta ha hagut de trencar el gel provocant que Arrimadas li fes dos petons, i un cop al despatx, la líder del partit taronja s'ha limitat a somriure durant diversos minuts sense encetar conversa amb Forcadell mentre els mitjans gràfics li feien les fotografies de rigor.