El Partit Popular ha ignorat la manifestació d'aquest cap de setmana convocada per l'ANC als carrers de Barcelona —sota el clam "República ara"— quan en la roda de premsa ha assegurat que "ningú no troba a faltar els independentistes a la Generalitat". Els populars es fonamenten en l'evidència que la "crispació, ni commoció social, que alguns aventuraven" amb el 155 no s'ha produït, segons ha dit el vicesecretari de comunicació Pablo Casado. "Potser perquè feia molts anys que feien polítiques identitàries", ha carregat, davant la paràlisi de la investidura.

La qüestió és que Casado en cap moment ha citat la manifestació sobiranista —que va suposar un toc d'atenció ciutadà davant el fracàs en la formació de Govern—, però sí que ha anunciat que aquest cap de setmana el PP seria present a la protesta convocada per Societat Civil Catalana (SCC) a Madrid. Per la banda del PP català, el portaveu també ha informat que la vicesecretària i diputada Andrea Levy aniria a la manifestació a Barcelona, dissabte. "La societat catalana s'ha de seguir movent, no pot ser ostatge dels consellers fugats, ni de l'expresident a Brussel·les", ha indicat el popular, qui ha advocat per recuperar l'activitat al Parlament.

Per això, ha demanat al representant de la institució, Roger Torrent, que deixi de "quadrar agendes" de les persones que "tenen problemes amb la Justícia", en al·lusió a Jordi Sànchez, alhora que ha demanat als "altres constitucionalistes", en referència a Ciutadans, que facin el possible per "desbloquejar" la investidura. Inclús, ha advocat per no proposar algú amb causes penals —com ara Jordi Turull, que descol·locaria La Moncloa, segons explicava El Nacional—. "S'intenta allargar una agonia quan els propis catalans volen normalitat a les seves vides", ha reblat.

Allí on no ha volgut entrar el portaveu és si el seu partit seria partidari d'acostar els presos del procés a centres penitenciaris catalans —tema amb què sí que s'havia pronunciat la formació popular amb els presos bascos, mostrant-se clarament contrària—. 

Davant d'aquest escenari, el PP busca recuperar la normalitat, posant l'exemple del pagament de la paga extra als funcionaris mitjançant el 155.

La calma, però, no sembla que hagi d'arribar, ja que els fronts se succeeixen al Congrés. Mariano Rajoy compareixerà aquest dimecres en un ple monogràfic sobre pensions, on previsiblement quedarà descartat que aquestes es puguin equiparar a l'IPC, com vol l'oposició. Per contra, el president espanyol intentarà evidenciar que les protestes de PSOE i Podemos, sobre apujar la retribució dels jubilats no són factibles, sinó que cal "despolititzar" el tema i tornar al Pacte de Toledo, com explicava aquest diari.

En darrera instància, els populars amenacen de mantenir les revàlides de la llei Wert, després que l'esquerra espanyola s'aixequés de la taula de negociació del Pacte Educatiu, la setmana anterior —per la banda dels socialistes, perquè no s'incrementava en un 5% la despesa educativa, cosa que, segons Casado, depèn de les autonomies—. El ministre d'Educació, Íñigo Méndez de Vigo, però, no es va pronunciar sobre deixar la LOMCE el divendres passat durant el Consell de Ministres, per bé que fonts populars s'avancen considerant que "si no hi ha acord, aquesta és la nostra mesura".