El ple del Congrés debat dimarts que ve una proposició de llei del PP per evitar l'exhibició en espais públics de símbols que consideren "excloents", com els llaços grocs o les banderes estelades i que, fins i tot, preveu la possibilitat de cessar els alts càrrecs que ho permetin. Segons el PP, no es tracta de perseguir els ciutadans que col·loquin aquesta mena de símbols, sinó de garantir que les autoritats no ho facin i que a més ho impedeixin.

Per això, el PP ha decidit assumir en aquesta norma el règim sancionador ja recollit a la Llei de Transparència i Bon Govern, que preveu des de l'amonestació a l'alt càrrec en cas d'infracció lleu fins al seu cessament per a la molt greu -per incompliment dolós o culpós- que comporta la impossibilitat de tornar a un càrrec semblant entre 5 i 10 anys.

També podran ser sancionats els empleats públics que tinguin coneixement de l'exhibició d'aquests símbols i no ho comuniquin a les autoritats perquè, segons recorda el grup popular, l'Estatut Bàsic de l'empleat públic els obliga a actuar sempre sota el principi de la neutralitat institucional.

La proposició de llei de "defensa de la convivència social, la neutralitat institucional i els símbols nacionals", segons els populars, i intenta donar màxima protecció a la figura del Rei, la bandera estatal i les autonòmiques, l'escut, l'himne, i també els símbols autonòmics, locals i de la Unió Europea.

Un cirurgià no podria operar en un hospital públic

Sobre els efectes que podria tenir aquesta norma en casos concrets, el PP assenyala el president català, Quim Torra, qui, per exemple, no podria anar al Palau de la Moncloa amb un llaç groc a la solapa, o el d'un cirurgià d'un hospital públic que no podria operar amb aquest mateix símbol a la solapa de la bata.

L'eix substancial d'aquesta norma és l'article 4, que estableix que les autoritats públiques "s'abstindran de fer i corregiran a l'acte qualsevol tractament il·legal o que suposi un demèrit, ofensa, injúria, vilipendi o desprestigi als símbols nacionals i oficials, restablint la legalitat que hagi estat conculcada". I aclareix que s'entendrà per tractament il·legal "la col·locació o la reproducció gràfica de símbols, lemes o ensenyes de naturalesa partidista i que vulnerin la neutralitat institucional als espais públics".

El PP afirma que totes aquestes mesures es refereixen a espais públics, de manera que queden fora del seu abast els de caràcter privat, com poden ser les cases particulars o els balcons on es pengen llaços grocs.