El Partit Popular ha registrat aquest dimarts al Congrés una proposició de llei per reformar la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG) i implantar un sistema per propiciar que la llista més votada governi els ajuntaments.

En concret, planteja que pugui governar amb majoria absoluta una llista que guanyi les eleccions municipals però que només obtingui un 35% dels vots vàlids, sempre que tregui un avantatge de cinc punts al següent, o fins i tot amb un 30% per cent dels vots, si a més treu deu punts de diferència a la segona llista.

L'encarregada de presentar aquesta iniciativa, similar a la que va plantejar Ciutadans el mes de febrer passat, ha estat la nova portaveu del Grup Popular en el Congrés, Dolors Montserrat, que ha recalcat que la iniciativa respon a una demanda dels ciutadans, que reclamen que "governin els alcaldes que ells decideixen" i que no hi hagi "acords foscos als despatxos en contra de la voluntat dels ciutadans". "Així només hi ha governs febles que paguen hipoteques ocultes com passa amb el govern de Sánchez", ha explicat.

En concret, el PP planteja un sistema de doble volta i prima de majories. Segons la seva proposta, en una primera votació aconseguiria la majoria absoluta qui aconseguís el 35% dels vots i un avantatge mínim de cinc punts respecte a la candidatura que quedi en segon lloc.

Montserrat ha posat com a exemple que, en un ajuntament amb 17 regidors, la llista que arribés al 35% i tragués cinc punts a la següent es faria automàticament amb 9 regidors i la resta es repartiria aplicant la Llei d'Hont entre les altres candidatures.

Però si ningú no compleix aquests requisits es passaria a un segon escenari en el qual sumaria automàticament la majoria absoluta de regidors el partit més votat si obtingués el 30% dels vots i amb un avantatge de 10 punts sobre el segon.

Si tampoc no es dona aquesta circumstància, hi hauria una segona volta a la qual només es podrien presentar les candidatures que hagin obtingut com a mínim el 15% dels vots en la primera. En aquest cas, es quedaria amb la majoria absoluta qui aconseguís el 40% o la primera llista que tragués 7 punts d'avantatge a la segona i la resta dels escons es repartiria entre els altres tenint en compte els percentatges de la primera volta.