El cop de taula del PSOE i Unidas Podemos no ha caigut gaire bé. Tots dos partits, units, han volgut desbloquejar el Tribunal Constitucional i el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i aquest divendres van posar fil a l'agulla i van presentar dues esmenes a la reforma del Codi Penal que es tramita en el Congrés. I la decisió ja ha portat cua. No ha agradat gens. Tant és així que la portaveu del Grup Popular al Congrés, Cuca Gamarra, ha anunciat que el PP portarà al Tribunal Constitucional un recurs d'empara davant "l'atropellament del poder legislatiu" per fer servir la proposició de llei i la via de l'esmena per "saltar-se tots els controls de legalitat", com "primera mesura d'acció" davant les reformes plantejades pel govern espanyol al Codi Penal i al Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

Així ho ha manifestat en una roda de premsa, en què ha explicat que Sánchez busca utilitzar la via d'esmena per "dur a terme reformes que no poden fer servir aquesta via". Per tant, ha afegit que ho presentaran "de manera urgent i tan aviat com sigui possible". A més, tal com recull Europa Press, ha afirmat que exigiran la compareixença al Parlament de Sánchez perquè "està amagat" i perquè "doni la cara abans els espanyols a qui va mentir".

D'aquesta manera, Gamarra ha acusat el govern espanyol d'"accelerar-se en un autoritarisme sense precedents". "La derogació del delicte de sedició, l'abaratiment de la corrupció, i les reformes del poder judicial al marge del propi poder per colonitzar-lo i controlar el TC no tenen comparació en la nostra democràcia".

"Sense cap mena de dubte, des d'un dels poders s'està perpetrant els atacs al mateix Estat de Dret, als contrapesos que han d'existir en democràcia entre poders i la pròpia de separació de poders, endinsant-nos en una absoluta deriva autoritària", ha lamentat.

Sobre la moció de censura plantejada per Vox aquest mateix divendres, i recolzada per Ciutadans, la portaveu del PP ha aclarit que "les urnes són la moció de censura a Sánchez. "No estem per donar oxigen a Sánchez, sinó per concedir-li a Espanya una alternativa que mereixen els espanyols", ha afegit sobre això.

A parer seu, Sánchez té un objectiu d'autoritarisme: "tenir màxim poder amb el mínim control". Així, ha afirmat que tot plegat fa que els màxims beneficiats del Codi Penal siguin "els seus socis", amb una reforma "a la carta" i quedant "al marge de la llei".

 

Feijóo ignora la proposta de moció de censura de Vox

Per altra banda, la proposta d'una moció de censura contra Pedro Sánchez per part de Vox després de les últimes esmenes per canviar el Codi Penal sembla que no prosperarà, un altre cop. El destí d'aquesta iniciativa de Vox podria tenir el mateix destí que l'anterior, en la que no va comptar amb la complicitat pràcticament cap grup del Congrés dels Diputats. I de moment, el PP , imprescindible per fer-la prosperar, tampoc sembla gaire per la labor. Durant una visita a Santiago de Compostel·la, el líder del partit, Alberto Núñez Feijóo, ha ignorat aquesta proposta de la ultradreta després de les reformes que planteja el govern espanyol, però ha deixat clar que estaran "atents a qualsevol moviment" o un acte de "valentia" entre els socialistes, descontents amb les últimes polítiques de Pedro Sánchez. 

 

Imatge principal: Façana de l'edifici del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) / Europa Press