El PP i Podemos han tombat aquest dilluns l’esmena sobre menors que vol incloure el PSOE a la llei trans. Tot i això, la socialista Carmen Calvo, que és la presidenta de la comissió d’Igualtat, ha afirmat a la seva sortida davant les preguntes dels periodistes que el seu grup parlamentari mantindrà l’esmena. La diputada socialista Raquel Pedraja ha insistit durant la comissió que la intenció del seu grup parlamentari és atorgar “seguretat jurídica” als menors davant la llei trans a través de l’esmena de la discòrdia amb el seu soci de l’executiu Unidas Podemos, que s’hi oposa frontalment, argumentant que es tracta d’un apunt que vulnera els drets dels menors.

La llei trans ha estat un dels temes que més ha engrandit en les darreres setmanes l’esquerda entre PSOE i Podemos a la Moncloa. Es tracta d’un text impulsat pel Ministeri d’Igualtat i aprovat al Consell de Ministres, però que ha xocat amb els socialistes al Congrés dels Diputats. El cas és que el PSOE va presentar esmenes al text proposat pel mateix govern espanyol per tal que hagi de ser un jutge qui autoritzi el canvi de sexe en el registre a menors d’entre 12 i 16 anys. Això, per a la branca de Podemos a la Moncloa, és una vulneració dels drets dels menors.

Fins i tot la ministra d’Igualtat, Irene Montero, va arribar a acusar fa dues setmanes als socialistes de posar en risc els drets dels infants. La ministra de Podemos va escudar-se en una sentència del Tribunal Constitucional de l’any 2019 afirmant que els menors han de poder escollir i definir quin és el seu gènere de la mateixa manera que ho pot fer un adult. No obstant això, el PSOE s’ha mantingut ferm en la seva decisió, i ha complert la paraula de la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, que va assegurar que la formació no retiraria aquesta esmena.

“Sempre hem apostat per la diversitat d’aquest país i apostarem sempre pels drets de les persones trans i LGTBI”, ha assegurat Pedraja durant la seva argumentació, per tal d’afirmar que el manteniment d’aquesta esmena és compatible amb la idea d’estar al costat del col·lectiu. En aquest sentit, ha afirmat que “ens importen totes les infàncies trans i s’ha d’aportar més seguretat jurídica”. “D’aquesta manera donem més seguretat”, ha reiterat; a més de sentenciar que es tracta d’una proposta dedicada a “millorar la vida de la gent i no discriminar la vida de les persones”.

Minuts abans ha estat el torn de la portaveu d’Unidas Podemos a la comissió d’Igualtat, Sofía Castañón, que ha recordat que la llei que actualment està en tramitació al Congrés és la que va aprovar el govern espanyol: “No pot existir un retrocés sobre el text que va sortir del Consell de Ministres”. Així mateix, ha afirmat que la cambra baixa té el deure de fer lleis en els quals només hi hagi “avenços”.