La ministra d’Igualtat, Irene Montero, ha carregat durament aquest dilluns contra el PSOE, a qui ha acusat de posar en risc els drets dels infants trans. Ha assegurat que “la proposta del govern” espanyol és el text que ara mateix està en tramitació al Congrés dels Diputats, però ha lamentat que els socialistes “han decidit presentar esmenes i no buscar acords”. “Estem en un moment difícil perquè els vots de PSOE i PP es poden sumar per intentar que es produeixi una retallada de drets en les infàncies trans”, ha afirmat la ministra. No obstant això, ha afegit que “encara queden hores per tal de reconduir la situació i arribar a un acord amb la majoria feminista”, en relació amb la mateixa majoria que va permetre la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol.

Hem de respectar l’acord de govern perquè tenim l’obligació de no decebre”, ha dit la ministra Montero, que, a parer seu, l’estat espanyol “té un deure amb les persones trans perquè molts cops han estat al capdavant de la conquesta de drets al nostre país, i tenim una responsabilitat amb elles”. “És per això que vam incloure una llei trans que garantís la lliure determinació de gènere”, ha asseverat; a més de recordar que “hi ha una sentència del Tribunal Constitucional que diu que hem de garantir el mateix pels infants”. “Som a temps d’intentar arribar a un acord”, ha insistit.

Montero també ha parlat sobre els insults masclistes que va rebre la setmana passada per part de Vox al Congrés dels Diputats. Ha reiterat que en les darreres setmanes ha patit “violència política”. Ha volgut deixar clar que aquest concepte no significa una picabaralla o uns insults, sinó “una estratègia política”. I, segons ella, això es demostra en el moment que la ultradreta va insultar-la descaradament a l’hemicicle: “Va ser la gota que vessava el got”.

Dit això, i en referència al fet que la ministra va plorar després de rebre els atacs masclistes, ha afegit que “quan deixi d’emocionar-me significarà que ja no estic preparada per tenir un càrrec de representació. De totes maneres, ha valorat “tot el suport rebut” per part de diversos diputats de la cambra baixa, que s’han manifestat en favor seu i han condemnat l’escarni masclista que va patir al Congrés. “Cal posar en valor la determinació de la majoria feminista de la cambra que va fer front a l’estratègia que vol disciplinar les dones”, ha afirmat. 

Coalició amb Sumar

Preguntada també per la picabaralla que hi ha entre Podemos i Sumar, el projecte polític de Yolanda Díaz per presentar-se a les pròximes eleccions generals, Montero ha afirmat que “encara és possible” arribar a un acord entre les dues parts. La seva aposta és “un acord de coalició” que “permeti afrontar” els comicis “amb unitat i capacitat de governar amb més força”. “La unitat és important i encara és possible aconseguir un acord de coalició amb Sumar”, ha dit; a més d’afirmar que la pilota es troba a la teulada de la vicepresidenta segona i ministra de Treball.