El president del PP basc, Alfonso Alonso, ha acusat al Partit Nacionalista Basc (PNB) de ficar-se "en un terreny perillós que no afavoreix a ningú" amb la Ponència d'Autogovern. En una entrevista publicada a El Diario Vasco, Alonso ha afirmat que el PNB ha presentat "un pla Ibarretxe edulcorat", "un projecte unilateral i rupturista".

Contra l'autodeterminació

Alonso afegeix que el PNB "vol tornar a la política de fronts" i critica que reculli el principi d'autodeterminació, "un projecte que trenca el principi de sobirania, una proposta de ruptura, una proposta perillosa que desborda la legalitat". El líder popular afirma que el PNB, el que vol, és liquidar l'estatut i "substituir-lo per una altra cosa basada en el dret de l'autodeterminació".

Mirada als pressupostos

Tot i les amenaces velades al PNB, Alfonso Alonso ha afirmat que aquest partit no gosa fer el pas que han fet les institucions catalanes. I, a desgrat de tot, ha deixat clar que el PP desitja el suport del PNB als pressupostos generals de l'Estat. Ha afirmat que "seria bo, també per al PNB" que hi hagués acord, però ha reconegut que això serà difícil per la situació catalana. Malgrat tot, no descarta un pacte del PNB amb Ciutadans al que es podrien sumar d'altres grups "com el PNB o Coalició Canària".