Els diputats del Partit Popular s'han negat a dinar amb els delegats del Govern a l’exterior. La conselleria encapçalada per Raül Romeva ha convidat els diputats a compartir àpat aquest dimarts amb els delegats. L’objectiu era rebaixar el placatge dels populars que, en els darrers mesos, han qüestionat públicament el rol i els recursos que destina el Govern a aquest objectiu.

Els populars escenifiquen així el seu malestar davant l’actitud del Govern que, segons el PP, s’entesta a amagar informació. “No anirem al dinar perquè nosaltres el que hem demanat i el que volem és una compareixença pública”, asseguren fonts del partit. El PP tampoc assistirà a l’audiència dels delegats amb el conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva, i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

Estira-i-arronsa

L’enfrontament per aquesta qüestió es remunta al passat mes de febrer quan Junts pel Sí, la CUP i CSQP van tombar una petició del PP que demanava que els delegats a l’exterior compareguessin en seu parlamentària. Els passos del Govern per internacionalitzar el procés s’ha convertit en un dels cavalls de batalla del grup parlamentari del PP.  

Els populars argumenten, mentre el Govern no els demostri el contrari, que la gestió d’Exteriors és, com a mínim, “opaca”. A banda de demanar la compareixença parlamentària dels delegats a l’exterior, el PP també ha reclamat a la conselleria d’Exteriors els contractes i informes del Govern amb Independent Diplomat: un lobby contractat per la Generalitat especialitzat en conflictes i processos d’independència. Des del PP, defensen que el Govern ha encarregat a aquest grup de pressió que escampi missatges negatius sobre l’Estat espanyol. A més, sospiten que els contractes entre l’administració catalana i aquest grup contenen clàusules opaques.