El Partit Popular (PP) perdria, en cas d'eleccions generals, la majoria absoluta que actualment exerceix al Senat, la qual cosa a la pràctica anul·laria la capacitat d'aquesta formació d'aplicar novament l'article 155 de la Constitució espanyola contra l'autogovern català.

Segons una enquesta que publica avui El Español sobre com quedaria la composició dels 208 senadors que es voten en les eleccions generals —n'hi ha 58 més designats pels respectius parlaments autonòmics— el PP patiria un daltabaix en aquesta Cambra territorial, passant dels 130 senadors actuals a poc més de la meitat, 61, mentre que el PSOE, juntament amb els partits que li van donar suport en la moció de censura, superarien àmpliament la majoria absoluta.

A la pràctica, aquest resultat suposa que la Cambra Alta, que pràcticament no ha tingut poder de decisió des de la restauració de la democràcia amb el règim del 78 més enllà de validar, l'octubre de l'any passat, la liquidació de l'autogovern català, seria incapaç de repetir aquesta maniobra malgrat que ja forma part de les promeses electorals —per a campanyes que no tenen res a veure amb el Senat— de l'extrema dreta i els seus partits aliats —Vox, PP i Cs.

Cs i Vox, insuficients

L'enfonsament del PP no seria compensat amb l'entrada de Cs i Vox al Senat. Els d'Albert Rivera, que actualment no tenen senadors d'elecció directa —sí que en tenen 4 de designació autonòmica—, en sumarien 20, i els d'Abascal n'hi entrarien amb 8. En total, aquests tres partits —ultres i aliats— sumarien 89 escons, lluny de la meitat dels senadors elegits directament a les urnes (104), a això, sumats els 24 actuals de designació autonòmica —20 del PP i 4 de Cs— els portaria a un total de 113, lluny dels 134 que marquen la majoria —d'un total de 266.

El PSOE dobla

Per la seva part, la majoria que va fer costat a la moció de censura controlaria el Senat. El PSOE duplicaria els seus senadors elegits a les urnes, des dels 43 dels que ara disposa fins als 86. Si se sumeixin els 14 de Podemos (que en baixa dos), es queda a punt de la majoria absoluta dels electes, que assoliria fàcilment amb ERC (11), el PNB (5) i PDeCAT (2).