Frenada. El Partit Popular ha perdut força en l'última enquesta d'Electomania, publicada aquest diumenge 26 de desembre, que atorga als conservadors un total de 98 diputats (deu més que l'any 2019). Una xifra menor que la registrada en l'anterior sondeig, segons el qual havien d'obtenir cent escons en les pròximes eleccions generals. D'aquesta manera, la formació de Pablo Casado sembla allunyar-se de la majoria absoluta al Congrés, ja que no arriba als 176 diputats necessaris ni amb el suport de Vox (70) ni Ciutadans (1).

Igualment, cal destacar la tendència a l'alça que registra el partit d'extrema dreta. Si bé tan sols suma un escó més respecte de l'última enquesta, la formació de Santiago Abascal s'apropa perillosament al 20% dels vots arreu de l'estat espanyol. Un percentatge que es traduiria en setanta diputats (18 més que el 2019). Per la seva banda, Ciutadans es manté enfonsat i no canvia la seva situació: en les eleccions generals de 2023 tan sols aconseguiria un únic diputat (nou menys que l'any 2019).

Encuesta 26 de diciembre   Electomania

Resultats de l'última enquesta d'Electomania sobre les eleccions generals de 2023, publicada aquest diumenge 26 de desembre / Electomania

Llavors, l'última enquesta d'Electomania torna a situar al PSOE (101) per sobre del PP. Tot i això, els socialistes perden un escó en comparació al sondeig anterior, del diumenge 19 de desembre. Respecte de les últimes eleccions generals, el partit de Pedro Sánchez perdria un total de 19 diputats i necessitaria ampliar suports per mantenir-se al capdavant del govern espanyol.

Unidas Podemos, soci prioritari del PSOE, millora els registres de la darrera enquesta: de 26 escons passa a 28. Una xifra que, igualment, es manté per sota dels resultats de l'any 2019, quan va obtenir 35 diputats. Així, PSOE (101) i UP (28) sumarien només 129 cadires de les 176 necessàries per tenir la majoria absoluta. D'on podrien treure els 47 suports restants?

La majoria absoluta

Per una banda, podrien buscar en els partits independentistes catalans. L'enquesta atorga catorze escons a ERC, respecte dels tretze que va sumar tant a l'últim sondeig com als últims comicis. Junts n'assoliria nou i la CUP, dos. Per una altra, PSOE i UP tindrien la possibilitat de seduir els partits nacionalistes bascs. El PNB trauria sis escons, mentre que EH Bildu cinc. Ambdós partits es queden igual que a les últimes eleccions generals i que a l'última enquesta.

Finalment, quedarien la resta de partits regionalistes com ara els gallecs del BNG (2), els madrilenys de Más País (5), els valencians de Compromís (1), Nueva Canarias (1), Teruel Existe (1) o els càntabres del PRC (1). Els conservadors de Coalicion Canarias (1), Foro Asturias (1) i Navarra Suma (2) queden una mica més lluny de les possibilitats de pacte. Així, si sumen ERC, PNB, EH Bildu, BNG, Más País, Compromís, Nueva Canarias, Teruel Existe i el PRC, obtenim 36 diputats, de manera que a PSOE i UP encara els faltarien onze diputats per arribar als 176. Així, haurien de convèncer Junts i dos diputats més per assolir la majoria absoluta.

 

Imatge principal: El líder del PP, Pablo Casado / Europa Press