Nova picada d'ullet del PP a Junts. El coordinador general del PP, Elías Bendodo, ha defensat aquest dijous la "legitimitat" d'Alberto Núñez Feijóo per formar un govern en solitari i monocolor enfront del que ofereix Pedro Sánchez que, segons ha ironitzat, estaria "integrat per 24 partits diferents". Feijóo, que ja ha assegurat que presentarà la seva investidura, no suma encara suficients suports per ser president, ja que només té 171 sís assegurats —entre els diputats de PP i Vox, als quals podria sumar el "previsible" escó de Coalició Canària—, encara lluny de la majoria absoluta necessària en primera votació de 176. Però en segona votació només necessitaria una majoria simple, més sís que nos, cosa que podria aconseguir amb l'abstenció Junts. Preguntat sobre la possibilitat de pactar amb Junts, Bendodo ha afirmat que "en principi no s'ha establert aquest contacte, però hem de tenir la capacitat de parlar amb tots, amb tots". Tanmateix, el dirigent 'popular' matisa que això no vol dir "empassar-s'ho tot", cosa a la qual el PP "no està disposat". El límit, el marquen en el "respecte a la Constitució".

El dirigent popular ha insistit que el PP manté la seva intenció de formar govern i, sobre l'eventual investidura de Feijóo, Bendodo ha assegurat en una entrevista a RNE que estan negociant amb "discreció". Sobre el PNB, que van tancar la porta a donar suport a Feijóo i van tancar files amb Sánchez, Bendodo ha intentat apel·lar al partit basc amb l'argument que Vox donarà suport a la investidura de Feijóo "sense demanar res a canvi". "Si algú tenia cap dubte, se la pot treure de sobre. Nosaltres no ens tanquem la porta", ha conclòs Bendodo.

Bendodo ha assenyalat que està en mans del PNB i de la resta de partits que hi hagi un govern "fort" del PP i en solitari, ja sense Vox, sense cap partit exigint coses a canvi. "A diferència de Pedro Sánchez", que hauria de pagar els seus "compromisos", ha contraposat. "Insisteixo: Govern en solitari, sense cap mena de ministres d'altres partits. Aquest missatge ha de calar. Tenim experiència, sabem negociar i gestionar", ha recalcat.

Critica els pactes del PSOE

El coordinador 'popular' també assegura que el seu partit aspira a presidir la mesa del Congrés, càrrec al qual Sumar i ERC ja han donat llum verda que sigui pel PSOE. Sobre les negociacions del PSOE per investir Pedro Sánchez, Bendodo ha esgrimit que els socialistes haurien de pactar amb "24 partits" i ha ironitzat amb el que hauria de donar a canvi: "Vicepresidències, amnisties, indults i pressupostos", entre altres coses. "Seria absolutament ingovernable", ha opinat. A la pregunta de si creuen que Sumar està negociant l'amnistia amb l'independentisme català, ha respost: "Sánchez ens ha demostrat durant tots els anys que ha estat president que és capaç de tot (...) amb la condició d'aconseguir els seus objectius i de mantenir-se en la butaca de la Moncloa".

Nega pressions al rei

D'altra banda, ha negat que les declaracions de la secretària general del PP, Cuca Gamarra, en les quals expressava la disposició de Núñez Feijóo a presentar-se a la investidura, tinguessin com a objectiu pressionar el rei perquè aquest el proposi com a candidat per formar govern. "Ni de bon tros", ha asseverat.