El sotssecretari de Coordinació Autonòmica i Local del PP, Pedro Rollán, no descarta que els 'populars' parlin —i, en conseqüència, puguin arribar a un eventual pacte— amb Junts per aconseguir investir Alberto Núñez Feijóo com a president del govern espanyol, amb la condició —matisen— que sigui "dins la Constitució". "El PP està disposat a pactar amb totes les forces polítiques sempre que estiguin dins del marc de la Constitució", ha puntualitzat Rollán aquest dissabte en declaracions a la premsa en ser preguntat si la dreta espanyola buscarà també el suport de Junts, segons ha recollit EuropaPress.

Rollán també ha demanat al PSOE la seva abstenció "per responsabilitat", d'igual forma que van fer finalment en la investidura de Mariano Rajoy el 2016, quan va obtenir 137 escons, els mateixos que, a l'espera de la dada final de l'escrutini general, ha aconseguit Alberto Núñez Feijóo després del recompte del vot dels residents a l'estranger. Sumats als de Vox, Unió del Poble Navarrès i Coalició Canària farien 172 pel bloc de les dretes, insuficients per investir Feijóo, com tampoc no podrien fer-ho amb Sánchez PSOE, Sumar, ERC, EH Bildu, PNB i BNG; sent Junts el partit que pot declinar la balança amb els seus vots. 

De confirmar-se el nou escó del PP per Madrid, Rollán ha puntualitzat que Sánchez "requereix no de l'abstenció de Junts sinó del suport decidit i ferm tant d'ERC, de PNB, de Bildu i de Junts; uns companys de camí que no en poques ocasions no coincideix el seu full de ruta amb la de l'interès general dels espanyols". 

Enalteix els bons resultats del PP

En unes declaracions a la premsa a Collado Villalba (Madrid), Rollán ha enaltit els resultats electorals obtinguts pels 'populars', que han aconseguit incrementar la representació al Congrés en 48 diputats. I és que, a l'espera de la dada oficial de finalització del recompte, ja que encara queda Madrid, tot apunta que l'escrutini general despullarà el PSOE d'un escó madrileny en favor del PP, amb el qual finalment els 'populars' comptarien amb 137 diputats, en contrast amb els 121 que tindrien els socialistes. El sotssecretari 'popular' també ha destacat que ha estat la candidatura de Madrid, l'encapçalada precisament per Núñez Feijóo la que hauria sumat l'últim escó, el número 16 que pertany a l'exdiputat d'UPN Carlos García Adanero —trànsfuga que en l'últim moment va votar en contra de la reforma laboral del govern espanyol, contra la directriu del seu partit, i que després va passar a les files del PP—. Aquests nous escons del PP, ha apuntat el sotssecretari, han estat "absolutament transversals". "El PP ha crescut 19 escons a la dreta, 10 pel centre i 19 escons en l'espectre de l'esquerra", ha postil·lat, en referència al creixement pel que fa als 89 que tenien en l'anterior legislatura.  En aquest context, el dirigent 'popular' ha afegit que l'aritmètica parlamentària fruit del resultat posa Pedro Sánchez en una tessitura "molt difícil".

Junts i ERC, estratègia conjunta?

Tot i la picada d'ullet del PP a Junts, de moment sembla que les forces independentistes al Congrés estan pactant per arribar a un acord de negociació conjunt. La portaveu d'ERC, Raquel Sans, ha admès aquest dissabte que el seu partit ja està mantenint converses amb Junts a la recerca d'una "unitat estratègica" davant una eventual investidura de Pedro Sánchez. La direcció del vot de les dues formacions independentistes acaba d'incrementar la seva importància, amb l'escó que ha perdut el PSOE en favor del PP i que empata a 172 els dos blocs de possibles investidures. És per això que la portaveu republicana ha explicat que aquests contactes amb els juntaires es fan amb "voluntat d'entesa", però ha demanat "preservar" la discreció.