En la històrica i inèdita sessió constitutiva del Congrés de dimarts, el PP va adoptar un paper més aviat discret; va quedar eclipsat per la sobreactuació de Ciutadans i Vox contra els diputats presos. Els populars volen recuperar protagonisme abanderant el combat contra la presència de Junqueras, Sànchez, Turull i Rull, "sense estridències". Ho ha advertit Pablo Casado aquest dimecres des de Barcelona, on ha anunciat una bateria de mesures per expulsar els líders independentistes del Congrés. 

A criteri del PP, "diversos diputats no ho són a dia d'avui perquè van fer servir una fórmula que no és acceptable". És a dir, segons Casado, no es pot considerar que els quatre presos independentistes hagin adquirit la condició de diputats perquè van prometre acatar la Constitució per imperatiu legal, fent esment de la seva situació de presos polítics i invocant l'1-O i la República catalana. Els populars han demanat a la mesa que revisi aquesta qüestió. "Va ser un esperpent", ha criticat Casado, i "les conductes inacceptables dels independentistes van comptar amb la complicitat dels socialistes". I ha afegit que "no va ser un imperatiu legal, va ser una ofensa i una humiliació a la Constitució". 

Per si aquesta iniciativa no fructifica, el PP demana també que se'ls suspengui, si és que s'acaba considerant que sí que són diputats. Casado ha retret a la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, que encara no hagi convocat la mesa per adoptar aquesta decisió i apunta que s'està esperant que passin les eleccions perquè en realitat hi ha un pacte ocult del PSOE amb els independentistes. 

Denúncia als presos per haver fet vídeos al Congrés

El PP també ha sol·licitat que es modifiqui el reglament per prohibir als diputats "la creativitat" a l'hora d'acatar la Constitució. Però no només això. A més, Casado ha explicat que estudiaran si es pot denunciar Junqueras, Sànchez, Rull i Turull per perjuri, és a dir, "per haver jurat sabent que ho feien falsament o ofensivament" i demana a la fiscalia que actuï contra tots ells per haver fet vídeos i fotos durant la seva estada al Congrés, contravenint les indicacions judicials. 

Casado ha estat contundent en els atacs contra els independentistes, però també contra Pedro Sánchez. Sospita que hi ha una "ocultació d'una estratègia premeditada per intercanviar escons per indults". "A mi em preocupa que Pedro Sánchez li digui a algú que ha donat un cop d'estat com Junqueras que no es preocupi", s'ha exclamat el president del PP, que ha qualificat l'actual president espanyol de ser "una matrioshka que amaga Podemos, ERC, JxCat i Bildu". 

Recupera Tejero i els trets a l'hemicicle

Sempre que trepitja Barcelona en campanya, Casado deixa anar alguna perla. Durant les generals va ser aquella acusació que els socialistes tenen les mans tacades de sang. Aquest dimecres, que "ahir a l'hemicicle amb vestigis al sostre de l'últim cop d'estat, en el mateix edifici que Tejero va disparar, els qui escupen contra ministres i fan show rere show sortien contents perquè pensaven que havien guanyat; doncs el PP no ho consentirà". 

Casado ha demanat el vot pel PP el 26-M per fer de contrapès municipal i europeu a un PSOE que considera venut als independentistes.