En el marc de la convenció del PP a Barcelona sobre el “Pacte per l'enfortiment institucional”, el president en funcions del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ha allargat la mà de nou al PSOE per negociar un govern, això sí, liderat pels populars per tal de respectar la voluntat de la gent. "És l'únic viable avui i des del 21 de desembre", ha insistit el popular. Tot plegat, després que Pedro Sánchez hagi fracassat en el seu intent per formar govern tant amb C's com amb Podemos. Durant el seu discurs, Rajoy no ha volgut valorar les negociacions del líder socialista, sí que ho ha fet, però, a través de Twitter, en concret per la seva reunió secreta amb Oriol Junqueras.

En aquest sentit, Rajoy manté que la gran coalició amb els socialistes seria l'única opció per formar un govern "estable i seriós". "Tindria una majoria clara al Congrés i al Senat, seria un govern estable en el temps i donaria un bon missatge als mercats", ha detallat. No obstant això, Rajoy no ha tancat la porta que la formació d'Albert Rivera pugui acabar sumant-s'hi. Això sí, ha recordat que els seus diputats no són necessaris per aconseguir la investidura. 

Durant la seva intervenció, Rajoy ha posat sobre la taula cinc línies vermelles per treballar en aquest govern: ocupació, estat del benestar, defensa de la unitat d'Espanya perquè "hi ha algú que l'està amenaçant", defensar drets i llibertats davant l'amenaça terrorista i lluitar contra la corrupció.

De fet, també la vicepresidenta del Govern en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, ha ofert "diàleg sincer i lleial" perquè Espanya tingui un "bon govern", però al mateix temps ha avisat que "del PP no es poden esperar ni invents ni improvisacions".

Sáenz de Santamaria s'ha referit així a la impossibilitat dels partits de formar govern, malgrat que no ha mencionat ni el PSOE, C's o Podemos. Ha dit que Espanya viu un moment "històric que ens obliga a mirar cap endavant i a pensar en comú per reivindicar el que ens uneix i evitar exclusions i recels". 

També ha subratllat que "és temps d'unitat, i aquesta només és possible si pensem que l'altre és tan important com un mateix". En aquest sentit, ha recordat que el projecte del PP és un acord amb les forces constitucionals. Una oferta que es manté des del principi.  

Cospedal contra Sánchez i els independentistes

La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, ha estat l'encarregada d'inaugurar la convenció del partit recordant que el PP és l'únic que defensa la unitat d'Espanya i ho fa amb "ingratitud i apartats", en al·lusió al paper del PP a Catalunya. 

Cospedal ha aprofitat el seu discurs per criticar el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez. "Ja estem farts de tant egoisme personal, de tantes reunions públiques, secretes i filtrades que no han servit per a res", ha dit. En aquest sentit, la popular considera que només volen "evitar que Espanya tingui el govern estable de Rajoy".

A més, ha criticat la trobada secreta entre Sánchez i Junqueras. "No sabem el que ha negociat amb els independentistes, segur que cap cosa bona", ha lamentat. En aquest sentit, Cospedal ha assegurat que el PP no s'asseurà en cap taula de negociació on "es qüestioni la unitat".

Tot i així, "estem oberts al diàleg", ha avisat, deixant la porta oberta a la gran coalició, després que hagin fracassat les negociacions a tres entre PSOE, Podemos i C's.  

La secretaria general del PP també ha tingut unes paraules per als independentistes. "La fi de la democràcia comença quan aquells que governen se salten la llei", ha denunciat. De fet, ha explicat als assistents que "tot allò que divideix, ens fa més dèbils". 

Consensos per a la unitat

Després de les paraules de María Dolores de Cospedal, la convenció ha continuat amb la primera taula de debat "Consensos per a la unitat" que ha estat moderada per la vicepresidenta del Govern espanyol en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, qui ha assegurat que el projecte del PP per a Espanya és "un acord amb les forces constitucionals". Una oferta que ha estat la mateixa des del principi, és a dir, la gran coalició. 

La taula de debat ha comptat amb la participació d'Ignacio Martín Blanco de Societat Civil Catalana qui ha assegurat que la unitat és "bona i útil". En aquest sentit, ha fet una crida a defensar-la. "No hem de tallar-nos ni un pèl en defensar-la", ha exigit. A més, ha assegurat que "Catalunya és una de les poques regions del món on la unitat és un concepte sense prestigi".

En aquest sentit, creu que els nacionalistes, amb el suport de les esquerres, "ens han fet creure que unitat és una imposició i autoritarisme". D'altra banda, el president de l'Associació d'Empresaris de Catalunya, José Bou, ha explicat que Catalunya patiria un "col·lapse econòmic" si fos independent, perquè sortiria de la Unió Europea. "Estaria a la intempèrie", ha advertit.

També ha participat Pierre Lequiller, vicepresident de la Comissió d'Assumptes Europeus en l'Assemblea Nacional de França i secretari nacional per a Europa des Republicains.