Totes les possibilitats sobre la taula. La portaveu d'ERC, Raquel Sans, ha admès aquest dissabte que el seu partit ja està mantenint converses amb Junts a la recerca d'una "unitat estratègica" davant una eventual investidura de Pedro Sánchez. Tot plegat després que el recompte del vot estranger a Madrid hagi canviat el resultat de les eleccions generals, atorgant al PP un diputat al PSOE, de manera que el nombre d'escons total queda en 137 i 121 respectivament. El canvi de bloc d'aquest escó modifica les majories al Congrés i complica la investidura del candidat del PSOE: mentre que fins ara en tenia prou amb una abstenció de Junts, ara necessitarà el 'sí' de la formació de Carles Puigdemont.

La direcció del vot de les dues formacions independentistes acaba d'incrementar la seva importància. És per això que la portaveu republicana ha explicat que aquests contactes amb els juntaires es fan amb "voluntat d'entesa", però ha demanat "preservar" la discreció. "Cal ser el màxim de discrets i respectuosos perquè la unitat estratègica s'ha de construir fora dels focus mediàtics i analitzant el marge de maniobra", ha insistit Sans. Ara bé, sí que ha assenyalat que en les converses s'hauran de donar "concessions" per totes dues bandes. La portaveu tampoc s'ha volgut mullar sobre si un pacte amb Junts per a la investidura de Sánchez podria suposar un eventual retorn de Junts al Govern, però ha admès que "la voluntat d'ERC és arribar a una entesa i tots els escenaris estan oberts" amb màxima generositat i altura de mires.

En tot cas, Sans ha assenyalat que la voluntat del seu partit no és provocar una nova convocatòria d'eleccions. Aquest és un escenari que "no interessa a la ciutadania d'aquest país". "Seria molt complicat explicar a la gent que té necessitats del dia a dia que tornem a anar a eleccions perquè no ens hem posat d'acord", ha afirmat. Les negociacions per a una possible investidura de Sánchez encara no s'han iniciat "formalment", però ERC avisa que les seves reclamacions passen "per l'amnistia i el referèndum i la necessitat de complir tots els acords", així com acords que permetin "parar atenció a les necessitats més immediates de la gent" mentre es construeix l'horitzó nacional.

Les bases tindran l'última paraula

En tot cas, l'acord a què arribi ERC amb el PSOE per investir Pedro Sánchez com a president del govern espanyol haurà de comptar amb el vistiplau de les bases republicanes. La formació ja va informar aquest divendres que sotmetrà a votació de la militància la seva posició final sobre una eventual investidura. Una consulta que ha estat proposada per la direcció del partit al seu Consell Nacional, i que no és nou perquè el partit té experiència amb dur a terme un procediment així: ERC ja va activar un mecanisme de consulta per a l’última investidura del president espanyol.