El PP registrarà aquest dilluns al Senat una moció, per al seu debat i aprovació en la Comissió de Justícia, en la qual exigeix al Govern espanyol que defensi "sense reserves" el jutge Pablo Llarena "i la sobirania espanyola". La iniciativa dels populars reclama a l'executiu de Pedro Sánchez donar compliment a les mesures sol·licitades pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ) en estimar la petició d'empara promoguda per Llarena, mitjançant la immediata personació en el procediment en relació amb la demanda presentada davant dels tribunals de Bèlgica.

En concret, el grup popular demana al Govern espanyol que assumeixi "la defensa del magistrat afectat, que no és cap altra cosa que defensar la justícia espanyola en el seu conjunt." Segons ha assegurat el portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó, el jutge Llarena "sempre ha defensat la Constitució i l'Estat espanyol malgrat les dures crítiques dels secessionistes, adoptant una actitud implacable contra l'independentisme per frenar l'amenaça més gran a l'estabilitat d'Espanya en les últimes dècades".

Per al dirigent del PP, amb la decisió de no donar empara al jutge Llarena, "el Govern de Sánchez es posa al costat dels colpistes" davant l'actuació de l'Estat de dret espanyol. "L'abandó de funcions del Govern de Sánchez en la defensa de la independència de la nostra justícia i de la nostra sobirania és part del preu polític que Sánchez ha de pagar als independentistes per continuar ocupant La Moncloa", considera el dirigent del PP.

A més del registre de la moció a la Cambra Alta, el PP sol·licitarà la compareixença de la ministra de Justícia en el Congrés "perquè respongui del desemparament al jutge Llarena, i requerir al govern la immediata personació en el procediment de Bèlgica per al·legar i garantir la immunitat i integritat de la jurisdicció espanyola", tal com va anunciar el president del PP Pablo Casado.