El rei Felip VI ha decidit que Alberto Núñez Feijóo sigui el candidat per a la investidura a la presidència del govern espanyol, i ja han aparegut les primeres reaccions. El coordinador general del PP, Elias Bendodo, ha confirmat aquest dimecres que Feijóo començarà a partir de dilluns les converses amb els grups parlamentaris de cara a la investidura. En una entrevista a La SER, el número tres dels populars ha afirmat que no tenen cap intenció de quedar-se amb els braços plegats i treballar per aconseguir els quatre vots a favor o abstencions que necessiten. En aquest sentit, no ha descartat cap opció, ni a Junts, tot i que ha reconegut que "és molt complicat arribar a un acord" situant el partit de Carles Puigdemont "fora" de la Constitució en promoure l'independentisme. Bendodo ha evitat parlar en concret de quins partits serien aquests quatre vots, tot i que, "no veig impossible" una entesa amb el PNB, malgrat que han deixat clar que no formaran part de cap equació on estigui Vox. Bendodo ha reconegut que necessiten "temps" per parlar amb els grups un cop es constitueixin el pròxim divendres.

Satisfacció al PP per Feijóo

Elias Bendodo ha reconegut que des del PP estan satisfets amb què Felip VI hagi designat Feijóo com a candidat, segons ha defensat perquè "és el guanyador de les eleccions". Així doncs, a partir d'ara, el PP ha de pactar amb els partits per aconseguir els vots que necessita "per a un govern en solitari. Tenim 172 suports, ens en falten quatre". Pel que fa als terminis per a aquesta investidura, Bendodo ha recordat que depèn d'Armengol, encara que considera que "ha aportat una mica de llum" estenent el termini per conformar aquests grups, descarregant aquesta responsabilitat de les dates en la presidenta del Congrés.

El popular ha aprofitat per carregar contra el PSOE, i ha recordat que "Sánchez només té 121 escons de suport més els 30 de Sumar i dins d'aquests hi ha 5 de Podemos que diuen que tenen veu pròpia. Són 172 contra 151 de Sánchez. S'obre un procés ara i el PP pot parlar amb els grups", ha insistit. Sobre el possible fracàs de la investidura de Feijóo, seguint la mateixa línia que amb la Mesa del Congrés, Bendodo ha defensat que són coses diferents. "Fins a la cua tot és toro. 11 milions d'espanyols van votar canvi i el PP vol complir aquestes expectatives. Treballarem perquè això sigui així. Hi ha tres opcions: bloqueig o repetició d'eleccions, que governi el PP o que ho faci Sánchez més 24 partits". Segons Bendodo, Sánchez és un "mal demòcrata" que "no accepta la derrota". "Només pot oferir un segon govern Frankenstein" i està disposat a traspassar la línia vermella del "referèndum vinculant".

Vox, el soci prioritari del PP?

Les desavinences entre PP i Vox sembla que s'han resolt, almenys així ho confirmaven els líders d'ambdues formacions. Feijóo, després de la seva trobada amb el monarca va agrair el suport "sense exigències" a Vox i va confirmar que havia parlat per telèfon amb el líder de Vox, Santiago Abascal, per aclarir els malentesos o discrepàncies que hagi pogut haver-hi aquests últims dies després de l'enfrontament per la constitució de la Mesa del Congrés. Bendodo ha parlat sobre la formació d'extrema dreta i ha afirmat que "el PP té un altre partit a la dreta, Vox, i això ens permet avançar pel centre polític. Coincidim en unes qüestions i en unes altres no. En les autonòmiques i municipals hem pactat amb molts partits, amb el PSC a Barcelona". "Estem en temps de diàleg", ha insistit. Bendodo ha negat que Vox sigui el partit de referència del PP: "El PP ha de parlar amb tots dins de la Constitució".

Bildu, una línia vermella per al PP

La secretària general del PP, Cuca Gamarra, també ha parlat aquest dimecres sobre els pactes als quals haurà d'arribar el seu partit. Tanmateix, ha marcat com l'única línia vermella la formació basca EH Bildu de cara a les negociacions per a la investidura de Feijóo, però no ha posat impediments a parlar amb la resta de formacions, entre les quals es troba Junts. En diverses entrevistes a Antena3 i T5, ha parlat sobre la ronda de contactes, i ha afirmat que "hi ha una realitat parlamentària i convocarem els grups parlamentaris a aquesta ronda de contactes". Gamarra, però insisteix que "la responsabilitat és de tots".