El Partit Popular va filtrar dades esbiaixades i manipulades dels informes que el Departament de Seguretat Nacional (DSN) va enviar diàriament entre gener i març al govern espanyol per criticar la gestió del president Pedro Sánchez davant la pandèmia de la Covid-19, a qui van acusar de desatendre els informes oficials, segons publica el diari El País. No obstant això, els populars han filtrat frases incompletes i que, fora de context, alteren el seu significat.

El DSN elabora aquests informes a la nit on inclou la informació més rellevant de les últimes 24 hores que afecta la seguretat del país, que s'ha publicat en organismes i fonts oficials com poden ser l'Organització Mundial de la Salut (OMS), el Ministeri de Sanitat o de governs d'altres països. De fet, la informació que inclou és de domini públic, però es vol evitar l'accés a aquests informes perquè no se sàpiga que la informació que conté s'ha considerat tan fiable i rellevant com per haver de comunicar-la al president. Malgrat això, durant la pandèmia, aquesta agència va publicar els informes al seu web en l'apartat d'última hora, on encara es poden consultar.

Pedro Sánchez EFEEl president Pedro Sánchez en una imatge d'arxiu / EFE

Búnquer de la Moncloa

Malgrat això, el 31 de juliol una comitiva de quatre diputats del PP, liderada per Juan Antonio Callejas, portaveu en la Comissió Mixta de Seguretat Nacional, es van tancar al búnquer de la Moncloa, on són els informes, per analitzar els documents que el DSN va enviar als membres del govern espanyol. Dos mesos després, juntament amb tres senadors populars, van tornar a aquest recinte per llegir la resta dels arxius. També va consultar aquesta informació els diputats de Vox Macarena Olona i Carlos Hugo Fernández-Roca el 21 de setembre.

Cinc dies després que la comitiva del PP acudís al búnquer de la Moncloa, part de la informació que es trobava als documents es va filtrar al diari El Mundo, on es va assegurar que Sánchez havia desatès 11 alertes del DSN sobre la perillositat de la Covid-19 durant el 24 de gener i el 14 de març, dia que es va procedir a confinar Espanya. A l'article s'incloïen frases dels documents.

Des del govern espanyol, segons afirma El País, no dubten que aquesta filtració procedeix del PP perquè els membres d'aquest partit polític van prendre notes en papers sobre el contingut dels documents, que no es poden fotografiar, mentre que els de Vox només ho van llegir. A més, després que sortís aquesta informació a la llum, Olona va manifestar en el seu Twitter que "qui ha filtrat aquesta informació demostra que el preocupa molt poc la Seguretat Nacional".

En canvi, el secretari general del PP, Teodoro García Egea, va exigir que la vicepresidenta Carmen Calvo i assessor cap de gabinet del president del Govern, Iván Redondo, compareguessin davant del Congrés per explicar el contingut dels informes que, al seu judici, demostraven que Sánchez havia fet cas omís a les advertències|advertiments del DSN permetent la manifestació del 8-M.

Informació esbiaixada

La informació que es va filtrar, per això, era esbiaixada i incompleta, però el PP la va fer servir posteriorment per criticar la gestió de Sánchez. Entre altres afirmacions, per exemple, es fa referència a un informe del 7 de març, el dia abans de la manifestació del Dia Internacional de la Dona, on s'exposa que "l'increment de casos en les últimes hores ha estat més gran de l'habitual. Aquesta afirmació la va fer el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, però es va obviar que va comunicar que es tractaven de casos concentrats en una comunitat autònoma "en dos nuclis de transmissió ben identificats. Per tant, el risc de transmissió comunitari o l'increment de focus no coneguts o sense vincle no han augmentat significativament".

Una altra de les informacions que es van publicar en la filtració és que "no es descarta que la xifra de morts ascendeixi en les pròximes hores". Una informació que procedia del Ministeri de Sanitat, en la qual afegia: "així que les comunitats autònomes vagin notificant al Ministeri de Sanitat nous casos".