El PP madrileny ha fet gala dels crits contra Carles Puigdemont a la manifestació de Barcelona, on l'espanyolisme ha fracassat —després d'arreplegar tan sols 50.000 persones, segons la Guàrdia Urbana. En una piulada després de la protesta contra l'amnistia d'aquest diumenge, el partit d'Isabel Díaz Ayuso ha compartit imatges aèries dels manifestants cridant "Puigdemont, a presó" amb el següent missatge: "Catalunya és de tots els espanyols. Per 7 vots, (Pedro) Sánchez, amb la seva tirania, no pot canviar la veritat. No en el meu nom". De fet, la publicació està fixada en el perfil de la formació perquè així sigui més fàcil de veure.

Queda clar que el president a l'exili s'ha convertit en l'autèntic protagonista de la manifestació, amb els càntics habituals des del 2017 i alguns més pujats de to com "Puigdemont, al paredón". Aquesta mena de crits han superat de llarg la consigna que suposadament havia d'omplir els carrers de la capital catalana: "No en el meu nom" —que només s'ha sentit quan la presidenta de Societat Civil Catalana (SCC), Elda Mata, l'ha pronunciat des de l'escenari al passeig de Gràcia.

Floretes i compliments per a Ayuso

Insults i pancartes contra Puigdemont, per una banda. I floretes i compliments per a Ayuso, per una altra. La presidenta madrilenya s'ha donat un bany de masses a Barcelona. Sense anar més lluny, s'ha escapolit a fer-se fotos amb alguns manifestants mentre el president del seu partit, Alberto Núñez Feijóo, atenia els mitjans de comunicació. Els assistents li han agraït la presència entre crits de "guapa" i "presidenta", als quals responia amb un somriure tímid. L'única persona que ha pogut fer ombra a Ayuso ha sigut l'exsocialista Paco Vázquez, que s'ha dirigit als participants de la protesta des de l'escenari i ha marxat ovacionat.

En la seva atenció als mitjans, Ayuso ha transmès el seu suport "als catalans que volen ser espanyols" i ha volgut enviar un missatge d'alerta: "No pot ser que per set vots i qüestions infonamentades, el president del govern espanyol ens vulgui portar a un carreró sense sortida i d'una forma tirana. Per set vots ningú no pot canviar el destí d'una nació", a banda de moltes altres crítiques contra Sánchez i Puigdemont. Sigui com sigui, la manifestació s'ha quedat molt lluny de les xifres que va assolir l'espanyolisme ara fa sis anys: segons la Guàrdia Urbana, 50.000 davant les 300.000 persones del 2017.