El PP volia que els expresidents de la Generalitat que no estan a Catalunya, com és el cas de Carles Puigdemont, perdessin les seves prerrogatives. Però la proposta ha fracassat. En el ple d’aquest dimecres, el Parlament ha tombat la proposta de reforma de la llei de l’Estatut dels expresidents, amb els vots a favor de Ciutadans, el PSC i el PP, i els vots en contra de JxCat, ERC, CatECP i la CUP.

Concretament, la reforma del PP afegia que “tant els mitjans materials com personals que es posin a disposició dels expresidents de la Generalitat només es poden prestar o posar a disposició en el territori de Catalunya”.

També establia que els drets i les prerrogatives reconegudes “quedaran revocats en el cas de condemna penal ferma contra la persona d’un expresident o expresidenta de la Generalitat”. Aquest últim punt podia afectar l’expresident Artur Mas, condemnat pel 9-N.

El diputat del PP, Alejandro Fernández, ha argumentat que la proposta respon a una nova situació que “el legislador del 2003 no va imaginar”. Ha defensat que aquestes modificacions servien per “garantir un mínim prestigi de les institucions”. En aquest sentit, ha criticat que “el que el separatisme planteja no té reflex en cap ordenament de país civilitzat”.

En nom de Ciutadans, Nacho Martín Blanco ha justificat que “el 2003 no hi havia partits independentistes que volguessin liquidar l’estat de dret i les institucions democràtiques”. “Estem davant d’una situació inversemblant i inaudita”, ha assegurat el diputat. Per la seva part, el portaveu adjunt del PSC, Ferran Pedret, ha dit que el que es plantejava és “raonable i ponderat”.

Des dels partits independentistes s’ha criticat l’”oportunisme” de la proposta de reforma i fins i tot “persecució política” i “venjança política”. El més vehement ha estat el diputat cupaire Vidal Aragonès, que els ha dit que “no poden suportar que hi hagi exiliats que tingui la condició d’expresident”. El secretari primer de la Mesa per JxCat, Eusebi Campdepadrós, ha ironitzat que la podrien haver titulat “a por él”. Per la seva part, la portaveu dels comuns, Elisenda Alamany, ha denunciat que és una proposta de cara a la galeria. “No acceptem cap lliçó d’una organització que la UDEF diu que és criminal”, ha dit.