El Partit Popular demana al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que aparti la consulta de l’agenda de temes amb el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy. Des del PP, el portaveu parlamentari, Enric Millo, ha demanat a Puigdemont que tingui "voluntat sincera de diàleg" i que no busqui una "segona versió del cop de porta bis d'Artur Mas".

Tal com ja va avançar El Nacional, l’equip de Mariano Rajoy vol abordar la reunió des del pragmatisme i buscar possibles punts de consens per reprendre el diàleg. En aquest sentit, Millo ha llançat un missatge “molt clar” al president: "No vagi vostè a parlar amb Rajoy per demanar-li el que no li pot donar".

"No vagi a buscar el no. No vagi a buscar un increment del conflicte –ha insistit Millo en la seva al·lusió a Puigdemont–. La majoria de catalans esperen una reunió positiva i que parli dels problemes dels catalans. No vagi convertit únicament en representant de CDC i dels independentistes".

D’aquesta manera el PP respon directament a Puigdemont que, en una entrevista, ha insistit que vol “tornar amb la consulta de Madrid”. En aquest sentit, davant la possibilitat que Puigdemont posi sobre la taula un eventual referèndum a Catalunya, Millo ha recordat que "la sobirania no és una cosa que el president del Govern central pugui fraccionar, és del conjunt de la societat espanyola".

Més contundent ha estat el ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, que ha avançat que Rajoy argumentarà que la seva proposta de referèndum "no cap a la Constitució" i que la unitat d'Espanya "no és negociable". El ministre ha afirmat que no és cap sorpresa que Puigdemont confirmi que insistirà en la consulta: "Un ho pot plantejar, però sap que no és negociable. No hi ha una altra resposta que la que dóna la Constitució i que ja s'ha donat per activa i per passiva.  

En via morta, des del 2014

És per això que Millo ha proposat a Puigdemont que abordi qüestions com "buscar solucions als problemes de liquiditat de la Generalitat" o "concentrar-se" en el document de 23 mesures per "millorar les condicions de vida dels catalans", que Mas va plantejar a Rajoy el juliol del 2014 en la seva reunió a la Moncloa. El cert és que aquella reunió va ser un fracàs. Des d'aleshores, el diàleg entre el Govern i La Moncloa ha estat inexistent. 

El Govern espanyol va interpretar el document com un menyspreu i el va passar per alt. "Si no vol acabar com Mas, no faci el mateix que Mas. Si vol aconseguir resultats diferents, faci coses diferents", ha reblat Millo.