Bastons a les rodes de la normalització del català al Congrés dels Diputats. És el que ja ha començat a fer el PP aquest mateix dimecres, que ha presentat a la Mesa de la cambra baixa un escrit de reconsideració perquè torni a valorar si de veritat vol una normalització exprés del català, l’aranès, el basc i el gallec ja a partir del ple de la setmana que ve. La secretària general dels populars, Cuca Gamarra, ha explicat que el reclam del seu partit és que la Mesa posi el fre de mà i desconvoqui el ple (que és on precisament s’ha d’aprovar la reforma del reglament que permet l’ús oral i escrit de les llengües cooficials) mentre no resol aquest escrit.

Per molt que sigui del tot previsible que la majoria progressista de la Mesa rebutjarà aquest escrit, el PP activa així la seva estratègia d’enfangar la normalització lingüística del Congrés dels Diputats. Fonts del partit ja afirmaven aquest dimecres que el grup parlamentari analitzaria quins eren “tots els instruments al seu abast” per mantenir al Congrés la seva habitual persecució de les llengües minoritzades. Obrien la porta, fins i tot, a la via judicial.

Cuca Gamarra ha opinat aquest dijous que un possible ús oral de les llengües catalana, aranesa, basca i gallega la setmana que ve pot estar “al marge de la legalitat vigent” perquè la normalització arribaria abans que es fes la mateixa reforma del reglament. Fonts populars asseguren, també, que no entenen en cap cas la urgència del PSOE per fer aquesta normalització exprés, després de dècades de situar-se al costat del PP en el rebuig a les llengües diferents de la castellana.

Així, la secretària general dels populars ha posat de manifest que la Constitució defineix que les llengües cooficials de l’Estat només ostenten la qualitat d’oficialitat en aquells territoris on n’és llengua pròpia, per la qual cosa no té cap sentit, a parer seu, haver de comunicar-se en català o basc al Congrés, que es troba a Madrid. Ha lamentat que PSOE, Sumar i l’independentisme vulguin "instaurar la cooficialitat a tot el territori espanyol".

Aznar troba “grotesc” que es parli català al Congrés

També s’ha pronunciat sobre aquesta qüestió aquest mateix dijous l’expresident del govern espanyol José María Aznar, que està sent notícia aquests darrers dies. “Veure diputats amb orellera és un espectacle propi dels pitjors moments de la Primera República espanyola”, ha manifestat, per sentenciar que és “grotesc”. L’expresident espanyol ha argumentat que la Constitució reconeix com a cooficials aquestes llengües només als territoris on són llengua pròpia, motiu pel qual a Madrid s’hi hauria d’emprar només el castellà, la “llengua comuna”.