Xoc de trens entre José María Aznar i el govern espanyol per la crida a una mobilització contra l’amnistia que ha fet l’excap de l’executiu aquest dimarts. Isabel Rodríguez, portaveu del govern de Pedro Sánchez, ha titllat de “crida colpista” les manifestacions de l’exlíder del PP, en les quals ha assenyalat que cal dir “prou” perquè “Espanya no pot tornar i no tornarà a un sistema basat en l’exclusió”. “És d’absoluta gravetat que un expresident del govern faci aquestes declaracions que s’assemblen més a comportaments antidemocràtics i colpistes que no pas als d’un expresident”, ha manifestat en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

Així, ha instat l’actual líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, a distanciar-se de les declaracions d’Aznar i mostrar-hi el seu rebuig. Perquè, segons, Rodríguez, aquestes crides a la insurrecció “no són noves” i “són reincidents” per part del PP. "Què serà el següent? Una crida a l'aixecament?", s'ha preguntat. La també ministra de Política Territorial ha recordat que va ser el mateix Aznar qui va intentar fer creure als ciutadans espanyols que els autors de l’atemptat terrorista de  l’11-M va ser ETA, i no Al-Qaida. “És per tot això que té poca credibilitat i les seves declaracions no tenen cap valor polític ni moral”, ha assenyalat Rodríguez.

 

Aquest mateix dimarts, l’expresident espanyol José María Aznar ha fet un discurs inaugural d’un campus de la FAES en el qual ha disparat a tort i a dret contra Pedro Sánchez i Carles Puigdemont. Ha titllat l’amnistia “d’autodestrucció constitucional” i ha insinuat que l’actual cap de l’executiu pot haver “perdut el cap” per obrir-se a negociar-la. “No hi ha cap Estat que no faci passar vergonya als seus ciutadans en el qual es concedeixi carta de naturalesa a un pròfug de la justícia i accepti que un govern depengui de la voluntat d’un colpista”, ha assenyalat l’exdirigent del PP. I, a més, ha fet una crida a mobilitzar-se contra l’amnistia si aquesta acaba materialitzant-se en una llei durant les pròximes setmanes o mesos.

La Diada, una demostració de la “baixada de la crispació”

Paral·lelament, fonts del govern espanyol han manifestat que, al seu entendre, la Diada d’enguany ha demostrat que hi ha “una baixada de la crispació i la tensió política” en tots els seus plantejaments. Així, des de la Moncloa opinen que l’independentisme comença a tenir “menys suport a les urnes” a conseqüència d’haver desinflamat el conflicte polític entre Catalunya i Espanya. Ara bé, totes les parts es mantenen cautes sobre una negociació per l’amnistia, i ni amb els micròfons oberts ni apagats s’atreveixen a fer valoracions sobre aquesta possible llei.

De fet, durant la roda de premsa, Isabel Rodríguez ha rebutjat pronunciar-se sobre aquest tema, i ha insistit a respectar els terminis i deixar que Alberto Núñez Feijóo fracassi en la seva investidura. No ha volgut valorar, doncs, si és possible o no tirar endavant aquesta llei abans de la investidura de Pedro Sánchez.