Cap remordiment. L’expresident del govern espanyol José María Aznar no s’ha retractat de les seves paraules sobre una mobilització contra l’amnistia i ha decidit elevar el to: ha titllat el govern espanyol “d’autocràtic” per haver-se escandalitzat per les paraules de l’exlíder del PP. Així, ha insistit que l’exculpació dels actors del Procés a través d’una llei és “un element destructiu de la Constitució espanyola” i ha mantingut la necessitat de manifestar-s’hi en contra. És per això que, sobre la manifestació convocada pel PP just abans de la investidura de Feijóo, ha assenyalat que ell serà “allà on el PP li demani”. Paral·lelament, ha titllat Junts per Catalunya de partit “colpista”.

Per a Aznar, el govern presidit per Pedro Sánchez ha demostrat en les darreres hores ser un executiu “autocràtic” perquè “considera que qualsevol que estigui en contra d’ell és un colpista o un antiespanyol”. “Jo no perdré el temps amb persones d’aquesta talla moral”, ha manifestat en una entrevista a la COPE, en la qual ha insistit en diverses ocasions que l’amnistia “està fora de la Constitució”. Però per a l’expresident espanyol, Pedro Sánchez està “captiu” dels seus eventuals socis parlamentaris, amb els quals no tindrà problemes per “pagar els preus de la coalició”.

A banda, Aznar ha defensat la tesi del PP, que la manifestació contra l’amnistia ja havia estat consensuada dins el partit “des de fa temps”, abans que l’expresident fes aquestes manifestacions en un acte inaugural de la FAES, en el qual va fer una crida a repetir un ‘basta ya’. I ho ha amanit argumentant que “hi ha molts espanyols que volem que la nació espanyola continuï” i que el règim del 78 “no sigui un parèntesi” dins de la història d’Espanya.

Durant l’entrevista, Aznar ha estat preguntat pels seus pactes amb el nacionalisme català i basc quan ell era president del govern espanyol. Ha esquivat la bala del PNB, i s’ha escudat dient que a Catalunya les coses han canviat en els darrers anys. “Convergència i Unió ja no existeix i Junts és colpista”, ha manifestat, per implorar que és un escàndol que l’actual PSOE es plantegi pactar amb formacions com Bildu.

L’ús del català al Congrés, “grotesc”

L’amnistia no ha estat l’únic tema de conversa. Aznar també s’ha hagut de pronunciar sobre l’acord de la Mesa i la voluntat de reformar el reglament del Congrés dels Diputats perquè s’hi pugui utilitzar el català, l’aranès, el basc i el gallec amb la mateixa normalitat que el castellà. “Veure diputats amb orellera és un espectacle propi dels pitjors moments de la Primera República espanyola”, ha manifestat, per sentenciar que és “grotesc”. L’expresident espanyol ha argumentat que la Constitució reconeix com a cooficials aquestes llengües només als territoris on són llengua pròpia, motiu pel qual a Madrid s’hi hauria d’emprar només el castellà, la “llengua comuna”.