El Partit Popular d'Andalusia (PP-A) i Ciutadans (Cs) han tancat un acord parlamentari que atorga la presidència del Parlament a la formació taronja i cedeix un lloc al partit ultradretà Vox a la Mesa de la Cambra. Al seu torn, el líder del PP-A, Juanma Moreno, serà el pròxim president del Govern andalús de coalició amb Ciutadans, la investidura pretén celebrar el 16 de gener.

Els socis del futur govern han arribat avui aquest acord després de mantenir una nova reunió els equips de negociació, que han tancat també una proposta sobre la composició de la Mesa del Parlament que recull la presència de tots els partits en l'òrgan de govern de la Cambra i es constituirà aquest dijous.

Moreno ha explicat en roda de premsa que la previsió es basa en l'acord assolit amb Ciutadans perquè la formació taronja presideixi la Mesa del Parlament d'Andalusia i que s'inclogui amb veu i vot a les cinc forces polítiques, incloses Endavant Andalusia i Vox.

Després d'hora i mitja de reunió amb el líder andalús de Ciutadans, Juan Marín, Moreno ha dit que "el raonable" és celebrar el debat d'investidura el 16 de gener, i ha precisat que cinc o sis dies abans, "com a mínim" ,es coneixerà el nou model de Govern, per al que negociaran els propers dies.

Endavant rebutja qualsevol pacte

Endavant Andalusia ha anunciat que no participarà "de cap pacte", que aquest dijous votarà a les seves pròpies candidatures i que estarà “enfront de les dretes i l'extrema dreta” en les votacions a la Mesa del Parlament andalús.

En un comunicat, la confluència que conformen Podemos, Esquerra Unida, Esquerra Andalusista i Primavera Andalusa ha ressaltat que en les votacions que tindran lloc demà –inclosa la que respecta a la Presidència del Parlament- se situarà, com fins ara, "enfront de les dretes".

“La nostra coherència està per sobre de qualsevol altra consideració”, ha indicat en la nota, en la qual ha exigit a Ciutadans que no pretengui netejar-se la seva “vergonya de pacte amb l'extrema dreta a costa d'Endavant Andalusia”.

Per això, els repta a “que presenti candidatures on consideri" perquè Avança confrontarà tant amb la dreta que representa, com amb la del PP i la dels seus socis ultres de VOX”.

Moreno, proper president de la Junta

"Aquest acord aclareix els obstacles que hi havia per la presidència de la Junta d'Andalusia. I si tot va tal com hem previst i tots vam complir el nostre acord, és més que previsible que jo sigui el proper president de la Junta d'Andalusia", ha resumit Moreno, que rellevaria la socialista Susana Díaz després de 37 anys de governs del PSOE.

Els grups negociadors del PP i Ciutadans començaran a treballar des de "ja" en la composició del nou executiu, el nombre de conselleries i les seves competències, un gabinet en el qual previsiblement el líder de la formació taronja serà el vicepresident amb un repartiment al 50 per cent d'unes dotze conselleries.

"Avui hem donat un pas definitiu i determinant per a la constitució d'un nou govern a Andalusia i per a aquest anhelat canvi polític que demana una majoria d'andalusos", ha sostingut el futur president.

Converses amb Vox

El líder popular no ha amagat que "manté i mantindrà" converses amb Vox, un partit que serà clau tant per a la investidura com per a la composició de la Mesa del Parlament, que serà elegida demà després de la constitució de la Cambra autonòmica.

Segons l'acord per a la Mesa del Parlament avançat en roda de presa per Juan Marín, Ciutadans ocuparia la presidència del Parlament, mentre les tres vicepresidències les ocuparien PP, PSOE i Endavant Andalusia.

En les tres secretaries estarien presents el PSOE, PP i Vox, una proposta encara pendent que Endavant Andalusia (Podem i IU) decideixi si l'accepta, ja que en cas contrari podria quedar-se sense un càrrec a la Mesa.

Segons Marín, d'aquesta manera el seu partit no ha de prestar els vots a ningú, encara que el PP se'ls prestarà a Vox per accedir a una secretaria i Endavant Andalusia es votaria a si mateixa.

El dirigent taronja ha criticat que el PSOE els ha proposat una Mesa del Parlament "excloent" sense Vox i amb la presidència ocupada pels socialistes, el que no han acceptat i considera que és un exemple que "no s'han assabentat" dels resultats electorals.

Després de les eleccions del passat 2 de desembre, el PSOE va obtenir 33 escons, catorze menys que en els comicis de 2015; el PP 26, set menys; Ciutadans va aconseguir 21, 12 més; Endavant Andalusia 17, tres menys que quan Podem (15) i IU (5) es van presentar per separat; i Vox va entrar a la cambra amb dotze diputats.