El portaveu del grup parlamentari del PPC, Alejandro Fernández, ha exigit a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que reprovi els diputats de la CUP que han estripat imatges del Cap de l'Estat.

Els diputats Mireia Vehí, Benet Salellas, Eulàlia Reguant, Gabriela Serra, Anna Gabriel i Joan Garriga i la membre del secretariat nacional Núria Gibert han expressat així el seu rebuig a les detencions.

A més, Vehí ha demanat el cessament del conseller d’Interior, Jordi Jané, a qui han acusat de tenir una actitud com la de l’”autonomisme” de fa deu anys i de “no estar a l’alçada del moment polític”. La diputada ha dit que aquest serà un “element” a tenir en compte en totes les negociacions que estan mantenint amb JxSí.

Els diputats han trencat les fotografies després que Vehí assegurés que havien entès el missatge del govern espanyol en l’operació diàleg: “mà dura amb l’esquerra independentista”. Ha afegit que des de la CUP també volien enviar el missatge que ni el govern espanyol ni la conselleria d’Interior aturarien el referèndum i ha acabat dient “no farem ni un pas enrere”, al temps que estripaven les imatges.

Durant la roda de premsa, Vehí ha denunciat la “repressió” derivada del conflicte polític entre Catalunya i l’Estat espanyol per la creació de la república catalana i ha coresponsabilitzat els Mossos de les detencions ja que ha recordat que els avui detinguts van ser imputats per l’actuació d’ofici del cos policial el passat 11 de setembre.

La diputada ha assegurat que estan “orgullosos” de la seva gent i ha afirmat que ho tornarien a fer. “No tenim por i no tenim Rei”, ha declarat.

Reacció del PP

Fernández ha explicat que aquests fets atempten clarament contra el reglament del Parlament, contra el codi de conducta dels diputats i contra els mínims d'educació i respecte que una societat plural i democràtica ha de tenir.

El portaveu popular espera que la Fiscalia actuï d'ofici i ha assenyalat que s'han d'iniciar accions també al Parlament. Per aquest motiu ha anunciat que portarà aquesta petició de reprovació demà a la Mesa i la Junta de portaveus per considerar l'actuació de la CUP com a "inadmissible".

"Qualsevol demòcrata i persona civilitzada ha de condemnar i rebutjar unes imatges com les d'avui", ha afegit urgint la resta de grups parlamentaris a pronunciar-se. "Aquesta no és la Catalunya que volem, una Catalunya on es falta el respecte a persones, a institucions, on s'atempta contra la pluralitat i la democràcia", ha manifestat instant Puigdemont a trencar els acords amb la CUP.