La victòria per majoria absoluta del PP a Andalusia ha provocat que Alberto Núñez Feijóo es posi per davant del PSOE i Pedro Sánchez en totes les enquestes, tant en percentatge de vots com en diputats. Ara bé, algunes són més favorables als populars, donant-los fins a 144 escons, i d'altres rebaixen l'eufòria i fixen la diferència de seients al Congrés dels Diputats dels dos partits en només 15, com és el cas del diari El País que avui publica l'enquesta del mes de juliol, que també recull un important estancament de Vox, que amb forces milloraria els resultats del 2019 a conseqüència de l'efecte Feijóo: la seva patacada a Andalusia, on confiaven estar a la vicepresidència del govern i finalment han resultat ser irrellevants, hauria d'encendre totes les alarmes als d'Abascal, ja que sembla que és una situació que es pot anar repetint. 

Vox s'estanca i perd força

La situació ha canviat molt des del mes de març, quan el PSOE mantenia una distància sòlida amb el PP davant de la crisi dels populars, que es va resoldre amb l'arribada del gallec a la presidència del partit, i Vox creixia notablement a les enquestes. Però ara la situació és la contrària. En els últims tres mesos, els populars han ampliat la distància amb els ultres, de 2.5 punts a gairebé 12 i s'ha aturat la sagnia de votants que marxaven del partit per votar a Abascal. 

Concretament, segons revelen els resultats d'El País, Pedro Sánchez aconseguiria 103 escons pels 120 que té ara al Congrés, deixant-ne pel camí fins a 17. En canvi, el PP creixeria en 29 diputats, passant de 89 a 118. Pel que fa a Vox, passaria de 52 a 51 diputats, tot i que el mitjà li dona una forquilla d'entre 47 i 59. Mentrestant, les enquestes segueixen confirmant una nova patacada de Ciutadans, tot i que la seva ja va ser forta el 2019. Ara passaria dels 10 diputats que va aconseguir a les últimes eleccions, a només 2. Tot i que aquesta és una xifra molt baixa, cal tenir en compte que és de les més altes que li han donat els últims sondejos, ja que n'hi ha que apunten a la seva desaparició. 

Unidas Podemos es manté 

Mentrestant, tot i que Unidas Podemos es manté més o menys estable respecte les últimes enquestes, continua perdent diputats respecte a les eleccions del 2019. Concretament, segons el darrer sondeig d'El País, se situa en un 11,7% dels vots i 31 diputats, 4 menys que el 10-N. Amb tot, són els socialistes els més desmobilitzats de tots, per sobre dels morats, ja que un 20% dels seus votants optarien ara mateix per no votar i abstenir-se en unes hipotètiques generals. 

Per altra banda, cal fixar-se en els diputats que aconseguirien els partits independentistes catalans, ja que Junts passaria de 8 diputats, a 10, mentre que ERC es quedaria en 12, perdent-ne un dels que té actualment.