El Partit Popular ha notificat un expedient sancionador a l'exportaveu popular Cayetana Álvarez de Toledo per trencar la disciplina de vot en la renovació dels jutges del Tribunal Constitucional. El PP va pactar amb el PSOE i Unidas Podemos la renovació dels magistrats del TC, en canvi, Álvarez de Toledo va assegurar que va desobeir les ordres del partit i va votar en blanc, oposant-se a l'acord dels populars amb l'executiu de Pedro Sánchez.

La direcció del PP ha obert un expedient per les declaracions d'Álvarez de Toledo en una entrevista a El Mundo on va assegurar que va votar en blanc a l'elecció dels candidats pactats del TC i que "un no pot exigir que hi hagi una despolitització del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i, en canvi, participar d'una impúdica, activa i pública politització del Tribunal Constitucional".

Cayetana sanción

Com és habitual el PP ha encarregat la instrucció de l'expedient a un dels cinc membres del Consell de Direcció del Grup Popular que és llicenciat en Dret i que s'encarreguen d'aquests tipus de tasques. L'exportaveu ha anunciat per les xarxes socials que presentarà al·legacions a l'obertura de l'expedient, fent ús dels deu dies de marge que té per protestar. Així, la persona encarregada de la instrucció prendrà una decisió definitiva sobre la imposició d'una sanció econòmica a la diputada.

President TC

El ple del Tribunal Constitucional va escollir per unanimitat com a nou president Pedro González-Trevijano. Juan Antonio Xiol, un dels magistrats dels vots particulars díscols amb totes les resolucions sobre el procés independentista, és el vicepresident, també per unanimitat. 

Després que prenguessin possessió del càrrec els nous magistrats i magistrades Enrique Arnaldo, Concepción Espejel, Inmaculada Montalbán i Juan Ramón Sáez Valcárcel, es va convocar el ple governatiu per escollir els òrgans de govern del Tribunal Constitucional. Durant l'acte de presa de possessió, el president sortint, Juan José González Rivas, va fer el relleu a Santiago Martínez-Vares, que va quedar com a president en funcions com a magistrat de més edat a l'espera del ple d'aquest divendres.

Pedro González-Trevijano substitueix Juan José González Rivas i Juan Antonio Xiol ocupa la vicepresidència amb un suport ampli. Però la renovació té data de caducitat, fins que l'estiu que ve el govern espanyol i el Consell General del Poder Judicial nomenin els quatre magistrats que falten. González-Trevijano i Xiol estan en l'últim terç dels seus nou anys de mandat. La Constitució dicta que la renovació dels dotze magistrats es faci per cicles.

La presa de possessió dels nous càrrecs es va fer dijous a la Casa Reial. Els nous magistrats del Tribunal Constitucional (TC) Enrique Arnaldo, Concepción Espejel, Inmaculada Montalbán i Juan Ramón Sáez Valcárcel van prendre possessió dels càrrecs davant el rei Felip VI. La cerimònia es va fer després que el ple de l'òrgan de garanties es reunís per verificar que els quatre candidats complien els requisits exigits per al seu nomenament.

Els presos

El nou Tribunal Constitucional ja està constituït. Dos actes consecutius van formalitzar la constitució d'aquest tribunal especial. Primer davant el Rei Felip VI i després la presa de possessió a la seu del Tribunal Constitucional. Una presa de possessió que és el primer acte oficial dels magistrats Enrique Arnaldo, Concepción Espejel, Inmaculada Montalbán i Juan Ramón Sáez Valcárcel.

L'acte també va ser el punt final i el comiat dels magistrats sortints. El seu ja expresident, Juan José González Rivas, va parlar del "transcendental òrgan constitucional de l'estat" que representa el TC "havent-lo servit amb la dedicació més gran i honestedat durant 15 anys". "Sempre he intentat desenvolupar la meva funció amb absoluta subjecció a la constitució i la llei, únic paràmetre de conducta del magistrat constitucional amb lleialtat institucional, col·legiada i amb actitud de servei i independència", ha dit González Rivas.

 

Imatge principal: Cayetana Álvarez de Toledo. - EFE