El nou Tribunal Constitucional ja està constituït. Dos actes consecutius han formalitzat la constitució d'aquest tribunal especial. Primer davant el Rei Felip VI i després la presa de possessió a la seu del Tribunal Constitucional. Una presa de possessió que és el primer acte oficial dels magistrats Enrique Arnaldo, Concepción Espejel, Inmaculada Montalbán i Juan Ramón Sáez Valcárcel.

L'acte també ha estat el punt final i el comiat dels magistrats sortints. El seu ja expresident, Juan José González Rivas, ha parlat del "transcendental òrgan constitucional de l'estat" que representa el TC "havent-lo servit amb la dedicació més gran i honestedat durant 15 anys". "Sempre he intentat desenvolupar la meva funció amb absoluta subjecció a la constitució i la llei, únic paràmetre de conducta del magistrat constitucional amb lleialtat institucional, col·legiada i amb actitud de servei i independència", ha dit González Rivas.

El magistrat ha apel·lat a la "imparcialitat i ètica" i ha dit que el TC suposa un "fòrum inviolable que ha de ser respectat per tots, ciutadans, poders públics i mitjans de comunicació", citant el primer president del Tribunal Constitucional Manuel Garcia Pelayo, el 1980.

"No ha estat fàcil. Des del primer moment hem hagut de respondre a un conjunt de resolucions derivades de dues importants sentències", ha dit referint-se al procés independentista i també a tota la crisi derivada de la covid-19. I ha conclòs que es va actuar amb "celeritat, mesura i proporcionalitat".

A més, ha afegit que en el seu període al capdavant de la cort de garanties s'han enfrontat a assumptes que han fet que no sigui fàcil discórrer. Ha citat en concret les sentències 114/2017 i la 124/2017 en què "van defensar la supremacia de la Constitució i la unitat de la Nació espanyola". Ha al·ludit així al 'procés' i ha referit que van haver de fer front a diversos recursos d'empara sobre qüestions prèvies a la vista oral del judici, així com a les successives empares interposades contra la sentència del Suprem de 14 d'octubre del 2019.

També ha afegit que a l'última etapa de la Covid-19 han hagut d'administrar un increment de recursos contra l'acció del Govern --hi ha hagut dues sentències contràries contra l'estat d'alarma i la seva pròrroga--.

El nou president, pendent del ple

Els nous membres del TC han pres possessió del càrrec però encara no hi ha president. El president sortint ha cedit el seu lloc a Santiago Martínez-Vares que com a magistrat de més edat ostentarà la presidència en funcions. Però ha de ser el ple del Tribunal Constitucional qui trii el nou president, que previsiblement segons fonts consultades serà Pedro González-Trevijano.

El primer a prendre possessió del seu càrrec al TC ha estat Juan Ramón Sáez, seguit d'Enrique Arnaldo, Concepción Espejel i Inmaculda Montalbán. 

A l'acte han assistiti el president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, la ministra de Justícia, Pilar Llop, i la ministra de Defensa, Margarita Robles, entre d'altres.

Presa de possessió davant el Rei

La presa de possessió dels càrrecs ha tingut lloc a primera hora del matí a la Casa Real. Els nous magistrats del Tribunal Constitucional (TC) Enrique Arnaldo, Concepción Espejel, Inmaculada Montalbán i Juan Ramón Sáez Valcárcel han pres possessió dels càrrecs davant el Rei Felip VI. La cerimònia ha tingut lloc dies després que el Ple de l'òrgan de garanties es reunís per verificar que els quatre candidats complien els requisits exigits per al seu nomenament.

 

El nuevo magistrado del Tribunal Constitucional Juan Ramón Sáez Valcárcel promete su cargo ante el Rey Felipe - EFE

Juan Ramón Sáez Valcárcel ha estat el primer i ha optat per emprar la fórmula de prometre el seu càrrec. L'ha seguit Enrique Arnaldo, que ha jurat el càrrec igual que Concepción Espejel. L'última ha estat Montalbán que, com Sáez s'ha inclinat per la fórmula de prometre davant el Rei el seu càrrec.

Segons l'article 21 de la llei que regula el funcionament del TC, tant el president com els altres magistrats presten, en assumir el seu càrrec davant el Rei, el jurament o promesa següent: "Jur (o prometo) guardar i fer guardar fidelment i en tot temps la Constitució espanyola, lleialtat a la Corona i complir els meus deures com a Magistrat Constitucional”.