El ministre Jorge Fernández Díaz ha estat el primer a treure el tema. En una entrevista a Telecinco, el titular d'Interior ha volgut enviar una advertència al PSOE en referència a Esquerra, a qui considera "interlocutor necessari" en les negociacions de Pedro Sánchez per ser president.

"[ERC] Té amistats perilloses", ha avisat. Díaz al·ludia així la visita que el portaveu republicà en el Congrés, Joan Tardà, va fer aquest diumenge a l'exportaveu de la il·legalitzada Batasuna, Arnaldo Otegi, a la presó de Logroño, juntament amb l'exdiputat de la CUP, David Fernàndez.

De fet, el ministre en funcions ha subratllat que comparar Otegi amb l'expresident sud-africà Nelson Mandela és una ofensa per al senyor Mandela, que "va lluitar de manera exemplar contra l'apartheid". A més, ha posat èmfasi que parlar de presos polítics a Espanya "és un insult en una democràcia".

La resposta d'ERC no s'ha fet esperar. El portaveu, Sergi Sabrià, ha demanat al ministre que faci neteja interna al PP en lloc de criticar les "amistats perilloses" d'altres partits.

"Segur que l'amistat més perillosa és Rodrigo Rato i el porta al seu despatx", ha apuntat.

A més de Rato, Sabrià ha recordat els nombrosos casos de corrupció que afecten el PP. En les darreres hores, la detenció de l'exvicealcalde de València Alfonso Grau i l'informe policial que implica l'eurodiputat Santi Fisas amb el cas Púnica són nous exemples de les "amistats perilloses" del Partit Popular.

"Que deixi fer la seva feina als jutges, que bàsicament el que estan fent és imputar a gent del PP", ha opinat.

Foto portada: EFE