Després de ser condemnat per corrupció el PP s’ha decidit ha regular el seu finançament amb l’aprovació d’un nou codi ètic on estableix les “pautes específiques de conductes sobre els seus ingressos”. El partit endureix i amplia les exigències als seus càrrecs i militants, no només en el cas de les donacions sinó també en el cas dels regals.

El nou Codi Ètic i de Conducta, aprovat dimarts el Comitè Executiu del PP i que ja està penjat al web, estableix coma norma màxima l’obligació ètica de no cometre delictes castigats al Codi Penal. “El PP rebutja qualsevol forma de finançament no permesa per la Llei de Finançament de Partits”, afirma el document.

Després que l’Audiència Nacional certifiqués l’existència d’una caixa B al partit, la formació que ara presideix Pablo Casado ha posat especial interès en regular les donacions, vist la quantitat de causes judicials pendents per aquest motiu als tribunals. “Les donacions que es rebin hauran de ser conformes a la legislació aplicable, ‘ s’han de comprovar que compleixin els requisit formals i les dades legalment exigibles”. Es bloquejarà qualsevol donació sospitosa.

Punt a part mereixen els regals. Es prohibeix “acceptar o sol·licitar” regals de qualsevol mena que “pels seu import o causa, no correspongui als usos i costums socials, o que puguin comprometre (o sembli que ho fan) a qui els dona o a qui els rep”.

El Codi incorpora una llarga llista de regals que no es poden rebre: des de diners en metàl·lic, dinars o sopars d’elevat valor econòmic o viatges i estades a hotels de luxe”.