El passat 26 de maig el PP va guanyar les eleccions en Ajuntament de Labastida (Àlaba) i va aconseguir quatre regidors. El PNB en va aconseguir tres i EH Bildu dos, pel que un acord entre aquestes dues formacions arrabassaria l'Ajuntament als populars.

La coalició abertzale ha fet públic a les xarxes socials que, en una reunió "molt distesa", el regidor electe popular, Daniel García, els va traslladar una oferta "molt generosa i detallada", que, entre altres coses, recollia la cessió de dues regidories: la d'esport i eusquera, i la de Salinillas, un consell pertanyent a aquest municipi.

A més, EH Bildu assegura que en l'esmentat contacte el regidor popular es va comprometre a incorporar en el seu pla de govern "molts dels punts plantejats en el programa electoral" de la coalició, que, acaba, valorarà en "profunditat" aquesta "oferta".

El PP d'Àlaba desautoritza al seu alcaldable

Després de conèixer-se això, el PP d'Àlaba ha fet púbic un comunicat en el qual desautoritza "de manera taxativa qualsevol contacte amb Bildu en ajuntaments alabesos per a l'elecció d'alcaldes i la conformació de governs locals".

El president dels populars alabesos, Iñaki Oyarzabal, ha assegurat que "no hi haurà cap tipus d'acord, diàleg ni negociació amb Bildu en els ajuntaments alabesos" i ha mostrat el seu "total rebuig a qualsevol tipus de negociació amb la coalició independentista".

En unes recents declaracions, el candidat del PP a l'Alcaldia de Labastida va reconèixer que no tenia "cap reticència" a l'hora de parlar amb EH Bildu i que no posava "línies vermelles" per buscar l'entesa, que és el que, segons el seu parer, van votar els veïns d'aquesta localitat alabesa de poc més de mil habitants.