El PP considera que el termini de dos mesos fins a la convocatòria automàtica d’eleccions ja ha començat a córrer. Així ho ha assegurat el secretari general dels populars catalans, Santi Rodríguez, en una entrevista a L’hemicicle de Catalunya Ràdio. “En el moment que Puigdemont comunica al president del Parlament que renuncia a la investidura, i es materialitza en una nova proposta, s’ha d’interpretar que aquesta investidura ha estat fallida”, ha justificat.

En aquest sentit, el diputat del PP al Parlament s’ha aferrat a l’informe dels lletrats de la cambra, que indicaven que Torrent podia fer un “acte equivalent” a una investidura fallida per activar el compte enrere. De totes maneres, ha afegit que la decisió final la té Rajoy: “Al final, qui té la capacitat de dissoldre el Parlament i convocar unes noves eleccions és el president de la Generalitat en funcions, que és Mariano Rajoy en aquest moment”.

Per altra banda, Rodríguez també ha trobat coherent la decisió del jutge Pablo Llarena de denegar el permís a Jordi Sànchez, després de l’acord entre JxCat i ERC. “La resposta era més que esperable”, ha dit. Ha recordat que, a banda dels drets polítics, té unes obligacions. I ha advertit: “En la mesura que no hi hagi un president que pugui liderar un Govern, el 155 anirà per llarg”.

En aquest sentit, el diputat popular ha reclamat un candidat a la investidura que no tingui cap causa oberta amb la justícia. Sobre si Puigdemont ha de renunciar al seu escó, ho ha deixat en mans del president. Però ha avisat que, si manté l’acta però no ve al Parlament, “s’haurà de prendre una decisió en relació als seus deures”.