Ciutadans, el PSC i també PP han demanat al president del Parlament, Roger Torrent, que desconvoqui el ple d'aquest dissabte, on es previa celebrar la segona volta de la investidura del candidat Jordi Turull, després que aquest hagi estat empresonat de nou. De moment, el ple està a l'aire, i el president Roger Torrent no ha comunicat si té intenció de mantenir-lo o de suspendre'l. De moment, està convocat per les 11.30 del matí.

El portaveu de Cs, Carlos Carrizosa, ha apuntat en una roda de premsa des del Parlament que aquest dissabte al matí el seu grup parlamentari demanarà la desconvocatoria del ple i que es proposi un nou candidat que no estigui encausat. A més, ha acusat Torrent d'utilitzar el Parlament amb finalitats "polítiques" i ha defensat que Turull no pot ser president de la Generalitat.

Carrizosa, a més, exigeix que Torrent proposi "ja" un candidat sense "greus càrregues judicials". A més, Carrizosa ha dit que el seu partit respecta la decisió de Llarena: "Els actes dels processats van ser d'extrema gravetat".

Empresonaments desproporcionats

Per altra banda, el líder de PSC-Units, Miquel Iceta, ha demanat per carta a Torrent desconvocar el ple d'investidura de dissabte per "la impossibilitat de desenvolupar amb normalitat" la sessió. En la carta, Iceta li demana obrir també una altra ronda de contactes amb els grups "per tractar el conjunt de circumstàncies que envolten" l'inici de la legislatura i la investidura.

A més, el PSC ha afirmat aquest mateix divendres en un comunicat que les últimes decisions judicials s'han d'acatar tot i que les considera "desproporcionades".

Un "xou" i un "espectacle"

Finalment, el president del PP català, Xavier García Albiol, també ha demanat per carta a Torrent desconvocar el ple. Albiol considera que mantenir la convocatòria del ple seria fer un "xou" i un "espectacle".

"Una vegada conegut que Jordi Turull no podrà assistir al ple d'investidura de demà, acabo d'enviar una carta al president del Parlament perquè procedeixi a la desconvocatòria del mateix, d'acord a l'article de la llei 13/2008", ha dit Albiol en un missatge a Twitter.

Més tard, en una roda de premsa al Parlament, Albiol ha subratllat que "si el candidat no pot ser-hi present, la celebració del ple no té sentit" i que mantenir-los és un "xou" i un "espectacle". "Espero que actuï amb responsabilitat i amb serietat", ha reclamat a Torrent, que ha acusat els independentistes de voler que el món els vegi i seguir volent "provocar" i "tensar la corda".

En aquest sentit, ha demanat tornar a obrir una ronda de contactes i trobar un candidat que no estigui encausat per la justícia. 

Finalment, i preguntat sobre què en pensa dels empresonaments, Albiol ha assegurat que és "impactant" però que "quan un polític pren decisions al marge de la legalitat i en contra de l’estat de dret ha d'assumir que haurà de passar comptes". A més, ha considerat que l'exili de Marta Rovira ha perjudicat els seus companys.

Nous empresonaments

El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha acordat presó incondicional per al candidat a la Presidència del Govern, Jordi Turull; l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell; i els exconsellers Raül Romeva, Josep Rull i Dolors Bassa, a petició de la Fiscalia i de l'acusació popular de Vox.

Després que Turull, candidat de Junts per Catalunya a la presidència de la Generalitat, no resultés elegit ahir en la primera ronda del debat d'investidura, demà a les 11:30 hores està previst que arrenqui la segona ronda del debat.