La Comissió Permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) reunida aquest dijous ha emès un informe favorable al projecte de Reial decret elaborat pel Ministeri de Justícia per a crear 33 unitats judicials en un termini de tres anys amb la finalitat de fer front a les conseqüències causades per la crisi sanitària de la Covid-19 en el funcionament de l'Administració de Justícia.

Els trenta-tres nous jutjats coincideixen en gran part amb els que el CGPJ considera com a prioritàries a causa de la situació dels òrgans judicials i de les sales de govern de tots els Tribunals Superiors de Justícia.

23 jutjats d'urgència per fer front a les conseqüències de la Covid-19

El mes d'agost passat, l'òrgan de govern dels jutges va elaborar un llistat inicial de 23 noves unitats judicials que es consideraven imprescindibles per a 2020 i un altre amb 17 unitats més per a 2021. Malgrat que el sentit de l'informe sobre el projecte de reial decret és, en general, favorable, el CGPJ urgeix al Ministeri de Justícia a crear les noves places com més aviat millor.

El projecte del Ministeri de Justícia preveu la creació de 30 nous jutjats i de tres places de magistrat en òrgans col·legiats.

Es requeriran reforços

La Comissió Permanent expressa la seva opinió favorable a la necessària transformació dels citats jutjats, però adverteix que, arribat el cas, caldrà arbitrar mesures de reforç o determinar la creació de noves unitats judicials per a pal·liar el previsible augment de la càrrega d'assumptes no mercantils en la resta de jutjats.