El president del Grup d'Estats contra la Corrupció (GRECO) del Consell d'Europa, Marin Mrcêla, s'ha adreçat per carta al Ministeri de Justícia per advertir-li amb duresa que la iniciativa legislativa del govern del PSOE i Podemos per rebaixar la majoria suficient per renovar els membres del Consell General el Poder Judicial (CGPJ) "s'aparta de les normes del Consell d'Europa" relatives a la composició de consells judicials i a la tria dels seus càrrecs.

La missiva, que té data del passat 14 d'octubre i a la qual ha tingut accés Europa Press, està adreçada a Ana Andrés Ballesteros com a cap de la delegació d'Espanya en el GRECO per part del Ministeri de Justícia espanyol. Pel GRECO, la proposta de reemplaçar el requisit actual d'una votació al Congrés per majoria qualificada de tres cinquenes parts, per una majoria simple "pot resultar una violació dels estàndards d'anticorrupció del Consell d'Europa".

Segons el GRECO, els consells del Poder Judicial en els estats membres on existeixin "han de ser òrgans independents que busquen salvaguardar la independència del poder judicial i dels jutges individuals", la qual cosa, al seu torn, és una condició sine qua non per a una lluita eficaç contra la corrupció. Els estàndards acceptables, afegeix el Consell d'Europa, han de passar per "disposar del fet que almenys la meitat dels membres del consell siguin jutges triats pels seus col·legues de tots nivells del poder judicial".

Recorda així mateix que el GRECO ha subratllat repetidament que les autoritats polítiques no han de participar en cap etapa del procés de selecció del torn judicial, i fa un toc d'atenció a Espanya perquè encara no ha implementat les recomanacions que li va fer fa set anys. Aquestes recomanacions demanaven avaluar el marc legislatiu que regeix el Consell General del Poder Judicial i els seus efectes sobre la independència real i percebuda d'aquest organisme en qualsevol influència indeguda, "amb la finalitat posar remei a les deficiències identificades" per l'òrgan europeu.

La carta conclou assenyalant que el GRECO seguirà de prop els desenvolupaments actuals de la reforma i sol·licita a Espanya que li proporcioni una actualització de la situació davant la pròxima reunió plenària del grup, que tindrà lloc del 26 al 30 d'octubre del 2020. La setmana vinent.