El PP ha ressuscitat l'esperit de la plaça de Colón. Un any després d'aquella manifestació, des de Gènova tornen a denunciar "pactes ocults" del PSOE amb l'independentisme. En aquesta ocasió s'han aferrat a la reforma del Codi Penal promocionada pel govern espanyol, que inclouria també la rebaixa del delicte de sedició i que podria beneficiar els presos polítics. “Aquest era el pagament. El PSOE està entregat a Junqueras”, ha denunciat el secretari general Teodoro García Egea, que hi ha vist la intenció de "tornar l'escó" al líder d'ERC. Ha avançat que actuaran “políticament i judicialment” contra totes les suposades cessions de La Moncloa al sobiranisme.

En una roda de premsa on només ha admès dos torns de preguntes, la mà dreta de Pablo Casado ha assegurat que, amb aquesta “reforma Junqueras”, s’està “començant a conèixer el pacte ocult de Sánchez amb els separatistes”. Ha criticat que es tracta d’una “reforma per amnistiar els seus socis que han fet un cop contra l’Estat” i ho ha situat en el marc de la negociació pels pressupostos de l’Estat. “La finalitat de la reforma Junqueras és tornar-li l’escó que la justícia li va treure”, ha insistit. I l’ha desafiat: “Si vol indultar Junqueras, que no sigui covard i faci servir els mitjans habilitats”.

Després d’acusar Sánchez de “debilitar Espanya per afavorir els qui l’ataquen”, García Egea l’ha instat a explicar “què més ha pactat amb els separatistes”. En aquest sentit, ha avançat que demanaran la compareixença del ministre de Justícia i reclamaran explicacions al president espanyol. Ha anat més enllà, reptant-lo a “aclarir com pretén autoritzar una consulta o referèndum a Catalunya”, que assegura que han pactat amb ERC.

En aquest context, el dirigent conservador també ha denunciat que “és inconstitucional i no té cap mandat per a parlar d’independència i amnistia” en la mesa de diàleg. Ha garantit que el PP “actuarà políticament i judicialment en la mesura de les seves possibilitats” a mesura que es vagin concretat les decisions.