El president del PP català, Xavier García Albiol, ha anunciat aquest dilluns que la seva formació registrarà en les pròximes hores un escrit al Parlament per demanar que es retiri la delegació de vot de Puigdemont, després de la seva posada en llibertat de la presó de Neumünster. "Les seves circumstàncies han canviat i res tenen a veure amb les de la setmana passada, quan estava detingut. Ara es pot moure lliurement per Alemanya", ha recordat Albiol, que considera que a dia d'avui la delegació de vot per a Puigdemont "no té cap lògica jurídica ni política". "Si l'expresident vol exercir el seu dret a sufragi, s'ha d'entregar a les autoritats espanyoles a Alemanya i llavors la delegació tindria sentit", ha recomanat el líder del PP català al president. "L'esperaran amb els braços oberts", han puntualitzat Albiol, que ha remarcat que els populars utilitzaran tots els recursos al seu abast "perquè el criteri de la lògica jurídica acabi imperant".

De fet, Albiol ha avançat que en cas que la Mesa del Parlament rebutgi l'escrit dels populars sobre la delegació de vot de Puigdemont, el partit presentarà un recurs d'empara al Tribunal Constitucional. En l'escrit, registrat aquesta tarda, el PP català recorda que la delegació de vot de Puigdemont es va presentar quan el diputat "es trobava en presó provisional fruit de la detenció practicada a Alemanya en aplicació de l'euroordre cursada per la justícia espanyola". Recorda que la Mesa la va acceptar, tot i el "criteri contrari" dels serveis jurídics de la cambra catalana, i que es van denegar les reconsideracions presentades per ells, Cs i PSC-Units. En aquest sentit, assegura que la principal argumentació utilitzada per la Mesa per rebutjar aquestes peticions va ser "considerar degudament acreditada la incapacitat perllongada de Carles Puigdemont".

Apunta, però, que el passat divendres, la justícia alemanya va deixar en llibertat sota fiança Puigdemont. Davant d'això, el PP català entén que la llibertat sota fiança del líder de JxCat "obliga la Mesa a replantejar-se l'autorització de la delegació de vot", ja que la situació apreciada per l'òrgan de la cambra "ha desaparegut". Afegeixen que malgrat que no pot sortir d'Alemanya, sí que pot "posar-se a disposició de la justícia espanyola, a través de les autoritats espanyoles presents en aquest país, el que faria assimilable novament la situació de Puigdemont a la dels altres diputats que es troben a disposició de la justícia, la qual cosa els ha permès delegar el vot".