El secretari general del PP, Teodoro García Egea, ha afirmat que "l'únic element de bloqueig" de la democràcia espanyola és Pedro Sánchez perquè, segons diu, ningú es fia d'ell. Per això, ha demanat que deixi pas i proposi un altre nom en la segona ronda de consultes que pugui servir per desencallar la situació política.

I encara fa un pas més: si el PSOE no és capaç de fer aquest moviment demana que una "alternativa constitucionalista" de PP i Cs intenti la investidura, amb l'abstenció de la resta de l'arc parlamentari (inclòs el PSOE).

"Si no sap guanyar-se la confiança, que deixi pas a un altre candidat d'una altra formació política que aglutini una voluntat majoritària de l'arc parlamentari perquè ell és l'element de bloqueig de la democràcia espanyola", ha manifestat des de Cantàbria. Per al número 2 del PP, el centre-dreta ha "donat una lliçó a l'esquerra pactant arreu diferents fórmules de govern".

El secretari d'Organització del PSOE i ministre en funcions de Foment, José Luís Ábalos, ha replicat al PP. "Si tenen alternativa de govern que la presentin però si no la tenen que deixin que hi hagi govern, el bloqueig és una opció però no una alternativa", ha valorat des de València després de reunir-se amb representants de Compromís acompanyant el mateix Pedro Sánchez. Ábalos ha demanat responsabilitat a PP i li ha dit que "assumeixi els resultats" del 28-A que el van deixar amb 66 diputats. "Quan un no és capaç d'exercir la responsabilitat entra en el terreny de la fantasia i l'excusa", ha dit.

El número 2 del PSOE ha dit que la proposta de García Egea "mereixeria l'acudit del dia" si no fos perquè es refereix a una cosa "tan seriosa" com el govern d'Espanya. Ábalos ha demanat al PP que "no eludeixi responsabilitats", que assumeixi que va passar de 137 a 66 diputats en les passades eleccions i que s'abstingui en el segon intent d'investidura. "Si vol ser el partit líder de l'oposició –que és el paper que crec que li toca- cal que hi hagi un govern", ha afirmat.