Els grups parlamentaris de PP i Cs han cedit finalment a la pressió dels grups de l’oposició i han obert la porta a la pròrroga d’un mes de la comissió d’investigació sobre l’Operació Catalunya. PSOE, Podem, ERC, PDeCAT i PNB, entre altres, han demanat la convocatòria d’un ple extraordinari per mantenir viva la comissió, que d’altra manera hauria acabat les seves tasques el 8 de juny. Malgrat que a la Junta de Portaveus Cs i PP han rebutjat que es pogués votar la pròrroga, finalment Cs s’ha sumat a aquest bloc, fet que ha forçat els populars a canviar la postura i permetre ara que les tasques continuïn un mes més. La comissió estarà activa fins al final del període de sessions.

És l’últim gir d’una jornada que ha començat amb un ‘no’ de PP i Cs –que tenen majoria a la Junta de Portaveus- a incloure la pròrroga de les tasques de la comissió a l’ordre del dia del ple d’aquesta setmana. La decisió condemnava a mort la comissió, que des que es va constituir només ha cridat a declarar l’exministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, i l’excap de l’Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso.

Fins ara les diferències entre els grups sobre quins havien de ser els pròxims compareixents, unides a les peticions d’informació de grups com el PSOE al Ministeri de l’Interior i les corresponents demores en la recepció de la informació, han anat postergant la celebració de més compareixences, fins al punt que l’únic acord que es mantenia viu fins ara era el de mantenir l’activitat fins al mes de desembre.

Compareixences de la ‘polícia política’

De fons, l’oposició del PP i del PSOE a fer comparèixer els membres de la ‘policia política’ que han tingut un paper actiu a l’Operació Catalunya: el comissari José Villarejo, l’exnúmero dos de la Policia Eugenio Pino i l’inspector José Ángel Fuentes Gago. També les advertències de Podem de cridar a declarar l’exministre de l’Interior socialista Alfredo Pérez Rubalcaba.

Després del ‘no’ de la Junta de Portaveus, tots els grups de l’oposició, inclòs el PSOE, han demanat la convocatòria d’un ple extraordinari al Congrés dels Diputats per votar la pròrroga de les tasques de la comissió.

Malgrat haver votat en contra a la Junta de Portaveus, Cs s’ha acabat sumant a aquest bloc i ha forçat el PP a obrir la porta de la pròrroga de les tasques. El portaveu de Cs, Miguel Gutiérrez, ha denunciat un canvi de posició del PSOE. Segons ha apuntat, existia un acord previ amb els socialistes per tancar la comissió que s’ha trencat després de la victòria de Pedro Sánchez a les primàries.

Finalment el portaveu del PP a la comissió, Carlos Rojas, ha assegurat que el seu grup estava disposat a allargar un mes més les tasques. Els grups han de decidir ara si encaminen ja les tasques per tancar unes conclusions o intenten forçar noves compareixences.