El portaveu del PP català al Parlament, Alejandro Fernández, ha assegurat aquest dilluns al Parlament que la seva formació demanarà al Govern d’Espanya que recorri al Tribunal Constitucional (TC) els pressupostos de la Generalitat en cas que contemplin el finançament del referèndum. L'actuació “paralitzaria immediatament la disposició addicional” que preveu el referèndum.

Les declaracions de Fernández responen a la proposta que va plantejar aquest dilluns el portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa, en què instava al PSC i PP a sumar-se a la presentació d'un recurs d’inconstitucionalitat conjunt sobre la llei dels pressupostos.

Hores després, el secretari d’organització del PSC, Salvador Illa, va rebutjar la proposta de la formació taronja i va assegurar que, tot i que presentaran un recurs en cas que s’aprovi la partida que contempla el referèndum, ho faran únicament amb el PSOE, ja que disposen els membres necessaris per demanar un recurs al TC.

Davant la negativa del PSC a presentar un recurs conjunt, el portaveu del PP ha agraït l’oferiment de Cs, ja que ho veuen “com una proposta positiva en el sentit que nosaltres sempre hem defensat la col·laboració” però ha assegurat que és “més eficaç” si aquest recurs el presenta el Govern de Mariano Rajoy.

“És una llàstima que en un moment tan important el PSC no faci la seva feina”, ha lamentat el portaveu adjunt de la formació taronja, Fernando de Páramo. Tot i això, De Páramo ha assegurat que “ens importa poc el camí processal, volem que es defensin els drets de tots els catalans”.

Reforma del reglament

Per altra banda, el grup de Ciutadans ha registrat aquest dimarts una petició de reconsideració a la Mesa del Parlament per tal que es replantegi la creació de la ponència conjunta que ha de servir per reformar el reglament i poder aprovar les lleis de desconnexió per lectura única.

“S’ha creat una ponència conjunta que no és conjunta”, ha assegurat De Páramo en referència a l’absència de quatre dels sis grups parlamentaris, Ciutadans, PSC, Catalunya Sí que es Pot i PP.

Arran d’aquesta petició, la Mesa s’haurà de reunir aquesta setmana i decidir si s’accepta o no la resolució. “En funció de la decisió de la Mesa valorarem quines accions hem de prendre per satisfer els nostres interessos”, ha assegurat el portaveu.