"Ni un minut. Ni un segon. Res" es vantava el portaveu Fernando Martínez Maíllo sobre el temps dedicat pel Partit Popular a parlar de Ciudadanos en el darrer conclave amb els barons populars. Aquests sortien de la reunió amb promeses sobre el finançament, el repte de l'aigua i el demogràfic, sense el tràngol d'exposar a Mariano Rajoy el temor a la puixança de Cs. I és que existeix un clima d'opinió sobre un possible efecte dòmino de les eleccions municipals i autonòmiques de 2019 sobre les generals de 2020, tal que el PP i Albert Rivera ja tracen el full de ruta particular.

La constatació de l'ofensiva es va viure la setmana anterior. El PP va posar damunt la taula a Cs l'elecció directa d'alcaldes, en el marc de l'acord d'investidura de Rajoy. Els populars justifiquen que la proposta està "oberta", però es basaria en dos possibles supòsits: obtenir el 35% dels vots amb un avantatge de cinc punts respecte del següent candidat, o el 30% dels vots amb deu punts d'avantatge. En segon terme, el PP apel·la a una segona volta de les candidatures que passin el 15% de suport, donant la majoria absoluta del guanyador i que l'oposició es quedi en minoria.

La formació taronja "estudiarà" la mesura, però ja sospiten que el PP busca un benefici per no repetir el cas de Barcelona o Madrid –on PSOEPodemos els van arravatar l'ajuntament. Per això, fonts de Cs consultades per El Nacional insisteixen que un sistema "no és per aplicar només on a un interessa" –sinó que ha de ser extensiu a tot l'Estat. Tanmateix, l'opció d'una segona volta podria premiar la formació taronja, ja que aquesta posa l'atenció en què "el PP ha de pensar si pot aglutinar vot d'altres partits" és a dir, sobre qui triaria un elector d'esquerres o altres partits, dels dos.

La segona volta podria beneficiar Cs i fonts del partit confien que l'estructura orgànica del PP no sigui problema per atraure el vot municipal

El fet és que la formació taronja posseeix una escletxa capaç de desmuntar una màxima estesa al PP, sobre que Rivera no seria perillós als ajuntaments perquè no té una estructura orgànica. En primer lloc, les fonts de Cs defensen que les candidatures "amb projectes innovadors" serien més seductores, ara que la batalla a la dreta es basa entre ells, o el PP. En segon lloc, s'hi suma que la lògia de vot municipal no gaudeix del mateix sentiment d'afiliació partidista per al ciutadà, que a nivell estatal, de manera que els comicis es decidirien més entre cares que entre sigles.

La qüestió és que la notícia sobre el pas de cinc alcaldes del PP de Jaén al partit de Rivera ha fet saltar alarmes als mitjans. Les fonts de Cs asseguren que això no s'hauria produït a petició d'ells, però recorden que estan "oberts al talent". Els populars, al seu torn, intenten treure importància a la dada. "Allò que sí que li puc assegurar és que nosaltrem no n'agafarem cap de Cs. De fet, pensava que el seu procés de selecció era basat en primàries" ironitzava Maíllo. Ara bé, la direcció del PP reconeix que s'afanyarà a proposar una bona part de candidats del 2019 abans de l'estiu.

Més enllà de l'estructura i el sistema de vot, els populars també fien part de l'estratègia als pactes d'Estat amb els socialistes. En primer lloc, passa perquè tant el sistema de finançament, com la política hidrològica o el repte demogràfic són problemàtica de les comunitats autònomes. Així doncs, el bipartidisme visibilitzaria la capacitat de gestió que altres "no poden acreditar" segons va dir el president espanyol durant el cap de setmana, ja que és aquí on Pedro Sánchez i Rajoy tenen governs –a diferència de Rivera, qui només participa d'acords d'investidura .

Així les coses, la guerra bruta tampoc no faltarà, després que el PP hagi estès la sospita sobre Cs en la comissió al Senat. Els populars donen per "acreditat" un presumpte finançament irregular del partit de Rivera perquè Alberto Ganga, advocat de la plataforma Garantías Ciudadanas, va afirmar que presumptament s'usaven fons dels grups municipals i autonòmics per finançar el partit. Però Cs no s'immuta i desacredita alguns dels denunciants perquè van ser expulsats de la formació, i ja que en paral·lel comptarà amb la comissió sobre la presumpta caixa B del PP al Congrés.