Ciudadanos estudiarà la proposta del Partit Popular sobre l'elecció directa d'alcaldes, tal i com consta al programa subscrit per a la investidura de Mariano Rajoy. És l'únic acord a què han arribat ambdues formacions aquest dimecres després d'una reunió d'hora i mitja al Congrés, on Cs no ha aconseguit que els populars s'obrissin al seu torna a millorar la proporcionalitat del sistema electoral a tot l'Estat. Això ha motivat la crítica del portaveu Juan Carlos Girauta, qui ha denunciat que el PP estava "encastellat" i en una "deriva molt estranya" de compliment de l'acord.

"No veiem voluntat política. No estem per enganyar ni fer teatre, sinó reformes en profunditat" ha denunciat Girauta sobre augmentar la proporcionalitat del sistema en les eleccions generals –cosa que constaria al pacte d'investidura. Cs s'ha mostrat crític amb què la via actual beneficiaria els nacionalistes, qui creu "sobre representats" per la traducció actual de vots i escons.  La qüestió és que només Podemos esls dóna suport, ja que el PSOE no s'obrirà si el PP no ho fa –com va dir-los en la reunió de la setmana anterior.

Davant d'aquest escenari, el polític català ha constatat que el partit de Rajoy no volia "tocar l'ametlla" del sistema electoral general, per bé que s'ha mostrat partidari de revisar altres "qüestions secundàries" com ara l'ecció dels alcaldes o l'abaratiment de les campanyes.

Els populars denuncien, però, que Cs busca "formuletes" per optimitzar el seu resultat, ara que Inés Arrimadas ha guanyat les eleccions a Catalunya. Ara bé, el portaveu Rafael Hernando ha arribat a assegurar que allò que proposa el partit d'Albert Rivera, inclús podria suposar una pèrdua d'escons per a Cs. També ha titllat de "falsedat" que els partits nacionalistes es veiessin beneficiats per d'Hondt. Tot i així, Hernando s'ha excusat que hi hauria una subcomissió oberta al Congrés per abordar aquesta reforma i ha instat Cs a "treballar més ràpid".

El fet és que amb les eleccions de 2019 en l'horitzó, el PP ha aconseguit arrencar la voluntat de Cs a estudiar "amb tot el rigor que mereix" l'elecció directa d'alcaldes. "Qui guanyi les eleccions governa, si és amb doble volta, amb doble volta. És una proposta oberta i facilita la governabilitat" ha respost Hernando sobre una via que el PSOE també havia defensat amb anterioritat, però no va impulsar a la X legislatura per "motius de calendari" segons el popular. El fet és que els socialistes no haurien tornat a parlar amb el PP de la mesura, tot i que tampoc hi ha hagut pronunciaments en contra.